Alegerile s-au terminat. Începe să se aștearnă liniștea dar, privind rezultatele de la Deva, vedem că, de fapt, aceasta este liniștea dinaintea furtunii.
Dacă, pentru funcția de Primar lucrurile sunt clare, cu o victorie detașată, deloc surprinzătoare, a lui Lucian Rus, la Consiliul Local lucrurile nu mai sunt așa clare.
Deci, să recapitulăm. PSD a câștigat 7 mandate, PNL 4, AUR 3, Partidul Oamenilor Tineri (POT) 2, UDMR, 2, Alianța Dreapta Unită, 2, Forța Dreptei, 1. Altfel spus, PSD obține cu 8 procente mai puțin decât primarul ales, Lucian Rus și nu poate avea majoritatea în Consiliul local, decât făcând alianță cu PNL cumulând astfel 11 mandate. Însă campania electorală a lăsat răni adânci, în cele două tabere, care se văd nevoite acum să treacă puntea doar împreună. Vor trece această punte alături? Greu de răspuns. Aceasta pare a fi varianta cea mai simplă pentru PSD, bineînțeles, cu cedarea unui post de viceprimar.
Pe de altă parte, negocierile politice, pot alătura un PNL neîmpăcat, profund rănit și uzat în campanie, de celelalte formațiuni politice, formând o majoritate care izolează PSD-ul și care va impune doi viceprimari. Dacă această alianță se va produce, ar începe, în interiorul ei, un adevărat circ pentru desemnarea celor 2 viceprimari. Oricare consilier poate visa, în această variantă, la postul mult râvnit, pentru că, nu-i așa? Napoleon Bonaparte spunea că orice soldat are în raniță bastonul de mareșal.
Mingea se află în curtea PNL-ului care va putea alege fie o obișnuită frăție de 4 ani cu PSD-ul, dar, de data asta, de pe locul 2, fie o alianță cu cei care le-au măcinat un întreg mandat, erodând serios actuala administrație. AUR și USR alături de cei din PNL, pe care i-au blamat 4 ani, din orice unghi ai privi, sună a alianță contra naturii. Până și proverbul că, „niciodată, în politică, să nu spui niciodată” pălește în fața unei asemenea perspective.
În prima variantă, zvonurile dau ca fiind posibilă desemnarea ca viceprimar a unui personaj controversat, care nu ar face decât să reprezinte o continuitate a răului, în primăria de la poalele cetății și asta nu ar fi sănătos pentru viitorul parcurs al lui Lucian Rus.
În cea de a doua variantă, acel personaj rămâne în cărți, iar celălalt post ar putea fi obținut într-o negociere „cu sânge pe pereți” de către un membru al celorlalte 5 partide.
Nu în ultimul rând, o a treia variantă, mai puțin posibilă, ar fi izolarea PNL-ului și formarea unei majorități dintre PSD și alte trei partide, la fel, cu pierderea celor două posturi de viceprimar de către colegii lui Lucian Rus. Amatori, mulți dintre ei persoane controversate, care speră la un fotoliu de viceprimar, sunt în fiecare partid și bătălia negocierilor va fi pe viață și pe moarte. Nicicum nu e bine. Cam așa s-ar putea caracteriza negocierile care deja au început.
Euforia câștigării fotoliului de primar se apropie de sfârșit. Înainte de a-și începe mandatul, Lucian Rus dă piept cu un examen extrem de greu. Formarea unei majorități în care să aleagă răul cel mai mic este testul pe care trebuie să-l treacă primarul ales.
Diplomația sa remarcabilă, demonstrată în campanie, trebuie acum dublată de abilitatea de a negocia liniștea și binele devenilor pentru următorii 4 ani.