Ecourile alegerilor sunt departe de a se stinge, zdrobite de stâncile cetății din Deva. Cum era și firesc, cum eram obișnuiți, de atâta amar de ani, după numărarea voturilor, au apărut, ca ciupercile după ploaie, analiștii politici de bulevard, oportuniștii care se chinuie să schimbe barca, meseriași ai presei care acum o cârmesc spre stânga, trepăduși în căutare disperată de funcții și „influenceri” care se bat cu pumnii în piept, cum că ei au hotărât câștigătorul.

Paradoxal, surpriza alegerilor nu este câștigarea Primăriei Deva de către Lucian Rus. Toate sondajele de opinie îl dădeau câștigător, iar procentele variau, de la un sondaj la altul, nedepășind 7% între el și Nicolae Oancea. Aici lucrurile sunt clare. Unul a avut echipă în spate, pe care și-a format-o singur, celălalt, măcinat de intrigile din jurul său, a încropit ce a putut iar rezultatele au vorbit de la sine.

Surpriza a fost Ana Maria Gavrilă, cea pe care aceleași sondaje de opinie o cotau sub 5%. Notorietatea ei, de nivel mediu, nu o putea propulsa pe podiumul Devei. Ultimul dintre sondaje, care a apărut, cu două zile înainte de alegeri, o situa pe locul 6 cu doar 4%. Ce a putut să o propulseze, brusc, pe locul 3, la aproape 15%, în fața altor candidați care visau cai verzi pe pereți? Unii spun că tânguielile sale ilegale și contravenționale, de după încheierea campaniei electorale, au contat în explozia ascensiunii ei, neanticipată de cineva. Lamentările, de altfel, foarte bine ticluite, nu au avut, în niciun caz, darul să scoată la vot pe cei care nu doreau să participe la procesul electoral. A fost doar un fel de „scopul scuză mijloacele” pe care a mizat independenta din Parlamentul României. Și atunci, cum a reușit să bifeze o asemenea surpriză?  Răspuns simplu, propulsarea ei a fost una conjuncturală, cu ricoșeu, cum se spune, datorată omului cu boxa.

Pentru cei ce nu știu, despre acest episod, un candidat AUR, la Consiliul Local Deva, în persoana lui Emanuel Clej, a sabotat inedit o acțiune a organizației PNL Deva, folosind o boxă portabilă cu care a defilat pe centrul vechi al Devei. Copii, bătrâni, turiști, elevi, au avut ocazia să audă răzbătând din boxa plimbată, cu un tupeu și un curaj de invidiat, înjurături și obscenități, imposibil de redat. Motivând, că cine se atinge de familia lui o va păți urât, omul cu boxa a dorit să se răzbune pe Nicolae Oancea cât mai grobian posibil. Răspândirea de obscenități în spațiul public este incriminată de lege și nu cade bine nimănui, asta e clar. Numai că, din boxă, tocmai răsunau cuvinte obscene ale aceluiași Oancea, care loveau în familia lui Clej. Surprinzător, era vocea lui.

Lumea a auzit, vestea s-a răspândit, filmările au devenit virale pe internet și efectul s-a produs. Pudicii, pudibonzii, în general „absolvenții școlii de dans și maniere elegante”, din electoratul lui Oancea, nu au putut să treacă peste așa ceva. Ei doreau să voteze, pentru binele Devei dar nu așa ceva. Și atunci s-au reorientat. Către cine? Votanții lui Oancea nu ar fi votat nici în ruptul capului cu PSD, cu atât mai puțin cu AUR, care a inițiat „operațiunea boxa” și care a sperat, că aceasta le va aduce beneficii. Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și acțiunea celor de la AUR nu a făcut decât să aducă Anei Maria Gavrilă dublu de voturi față de propriul lor candidat.

De ce la Gavrilă și nu la altul? Pentru că, ceilalți candidați rămași fuseseră contestatari de serviciu împotriva actualului primar și nu erau deloc la inima acestui electorat. Și atunci, dorind să voteze, au ales o tânără, curajoasă, cu un discurs fluent, cu tupeu și carismă, tânără și având în spate mai puținul cunoscut partid al oamenilor tineri.

Astfel, cu largul sprijin al omului cu boxa, au plecat voturile de la Oancea și au ajuns la Gavrilă, fără ca ele să decidă câștigătorul, ci doar mărind diferența dintre primii doi clasați.