Acest material apare după încheierea campaniei electorale, cu toate că situația ingrată a drumului care duce către capitala dacilor este nu de acum, ci de mult timp. Apare în acest moment pentru a fi ferit de obișnuite atacuri gen „material plătit” sau „material propagandistic”.

Cei 19 kilometri care despart localitatea Costești de Sarmizegetusa Regia au fost sămânță de scandal încă de la inaugurarea drumului. Modernizarea sa, a fost făcută în timp record, de patru luni, pe vremea când Consiliul Județean Hunedoara era condus de Adrian David. Însă, această performanță a fost repede taxată de adversarii politici pentru petecelor care au apărut pe carosabil din cauza supra-tonajului cu care circulau (și circulă în continuare) camioane cu lemne, producând găuri în asfaltul proaspăt turnat.

Au urmat anchetele referitoare la calitatea lucrării. DNA-ul a controlat tot ce se putea controla iar concluzia a fost evazivă, dar fără sancțiuni. Apoi, sub actuala conducere a consiliului, s-a trecut la repararea pe anumite porțiuni sensibile ale drumului, fără a se fi luat decizii clare privind protejarea sa de camioanele încărcate peste limită care circulă zilnic pe el și de torenții neprevăzuți. 

Una peste alta, drumul, odată asfaltat, în anul următor modernizării, a dublat numărul de turiști, un lucru benefic atât pentru capitala regatului dac cât și pentru cele peste 30 de pensiuni din zonă, care înregistrau record după record.

Din păcate drumul, aflat în administrarea Consiliului Județean, a fost abandonat și lăsat pradă naturii.

Viiturile au cărat, în ultimii ani, pe carosabil tone de noroi, curățat în dorul leli, după multe zile de la revărsarea torenților, producând disconfort circulației. Mai multe podețe au fost colmatate acum doi ani și nici până în ziua de astăzi nu s-a găsit soluția curățării lor. În consecință, au apărut bălți și chiar lacuri, pline de broaște și țânțari, unul chiar în proximitatea campingului turistic, invadat și acum de noroaie și lemne.

Dar cea mai mare problemă, în prezent, legată de circulația pe drumul județean 705 A este vegetația care a invadat pur și simplu carosabilul. Pe unele porțiuni nu se mai văd parapetele de pe marginea drumului, iar pe altele mai bine de un sfert din carosabil este acoperit de rugi de mur, de tufe și de copaci care îngreuiază circulația normală.

Au fost înregistrate numeroase incidente, în care mașini care circulau pe drum au fost zgâriate de crengile de pe margine. Au fost înregistrate două accidente și avarierea a două autocare.

 

Supărarea proprietarilor de pensiuni este evidentă și pe bună dreptate.

„E un lucru scandalos să vezi cum turiștii care, deși sunt tratați deosebit în pensiuni, își scurtează șederea plecând supărați că s-au întors dintr-o excursie care trebuia să le aducă încântare, furioși că mașinile s-au zgâriat, unele destul de tare”, spune proprietara uneia dintre pensiunile din zona Costești.

Localnicii sunt nemulțumiți pentru că în fiecare zi se expun pericolelor determinate de proasta vizibilitate favorizată de desimea vegetației, mai ales la curbe.

Cei mai mulți vorbesc de o rea voință din partea Consiliului Județean care nu vrea să-și facă treaba într-o localitate condusă de un primar de altă culoare politică.

„Am avut acum trei săptămâni un autocar din Brașov al cărui parbriz a fost spart de un lemn ascuns în desișul de pe marginea drumului. Șoferul, ca să evite coliziunea cu un autoturism, care venea de sus, a tras aproape de marginea drumului invadat de vegetație și s-a produs necazul. De aici din fața noastră a sunat nervos la câteva companii de transport, avertizându-și colegii să nu mai accepte excursii la Sarmizegetusa Regia”, spune proprietarul ultimei pensiuni dinaintea Sarmizegetusei.

 

„Când plouă este o adevărată aventură să mergi către Sarmizegetusa Regia. Pomii de pe margine se îngreuiază de apă și se apleacă deasupra drumului, așa de tare, de trebuie să treci printr-un tunel și este imposibil dacă vrei să mergi sus, să nu-ți zgârii mașina”, remarcă nervos un turist din Constanța.

„Oare ce ar trebui să facem, să ne așezăm în genunchi în fața conducerii Consiliului Județean să rezolve această problemă care devine din ce în ce mai păguboasă pentru noi? Turiștii se anunță între ei și nu mai vin la cetăți. Bucuria noastră de a avea turiști cât mai mulți s-a stins repede și e păcat, nu numai pentru noi, dar mai ales pentru zonă. Să le fie rușine celor care administrează drumul”, își varsă nervoasă năduful o altă proprietară de pensiune.

Ne rezervăm dreptul de a ne opri aici și de a nu publica alte declarații ale unor oameni păgubiți de vegetația invadatoare, datorită furiei limbajului care nu poate fi reprodus.

 

Campania electorală s-a terminat. Polițele s-au plătit și de o parte și de alta. Există viață și după alegeri, se spune din patru în patru ani. Și atunci, dacă există, de ce nu se face nimic, de nimeni în această privință? Probabil că există niște rufe nespălate în familie care împiedică bunul mers al lucrurilor. Altfel, nimeni nu ar putea să înțeleagă de ce vegetația își face de cap pe un drum care duce către prima capitală de pe teritoriul a ceea ce noi numim astăzi „România”. Acesta este un drum care ar trebui administrat de cei în drept și nu abandonat de nepăsare, un drum care ar trebui să fie prietenos turismului și nu împotriva lui.