Mai bine mai târziu decât niciodată. Așa s-ar putea rezuma predarea către beneficiar a barajului de la Mihăileni, cea mai importantă componentă a investiției „ Acumularea Mihăileni pe râul Crișul Alb – Județul Hunedoara”.

Evenimentul a avut loc în prezența Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, și a autorităților locale și județene.

De asemenea, familiilor care au fost strămutate în urma derulării investiției hidrotehnice li s-au înmânat, la un birou notarial din municipiul Brad, titlurile de proprietate pentru locuințele construite pentru ei de statul român.

 Execuția acumulării de la Mihăileni a început în 1987 și va îndeplini funcțiuni complexe de gospodărire a apelor din zona Brad:

  • apărarea împotriva inundațiilor, industriei şi amenajărilor agricole din lunca Crișul Alb pe sectorul Mihăileni – Vața prin atenuarea viiturilor a unui volum de atenuare 6,5 mil. mc.
  • asigurarea necesarului de apă pentru alimentarea populației şi industriilor,
  • producerea de energie electrică 1,2 GW/an.

Mai este de lucru

Barajul poate deja asigura, prin acumulare de apă, o protecție importantă față de posibilele inundații din zona Brad. Chiar și așa, investiția nu este finalizată în totalitate.

„Până în anul 2023 urmează să fie finalizate și celelalte componente ale investiției, cum sunt: devierea drumului național DN 74  Brad – Abrud pe o lungime de 4,54 km, devierea a 5 km drum de exploatare pe malul stâng al lacului de acumulare, strămutarea celor 5,5 km ai liniei de înaltă tensiune care traversează lacul de acumulare, amenajarea traseelor torenților care se descarcă în lacul de acumulare în scopul reducerii colmatării acestuia cu aluviuni și amenajarea cuvetei lacului de acumulare în vederea ecologizării acesteia”, spun reprezentanții Prefecturii Hunedoara.

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna, i-a îndemnat pe primarii localităților aflate de-a lungul albiei râului Crișul Alb  să facă tot posibilul ca, împreună cu locuitorii din întreaga zonă,  să păstreze curate apele mai ales că amenajările hidrotehnice din aval și din amonte ale râului sunt pe cale de a fi finalizate.  

Barajul de la Mihăileni îi va proteja pe locuitorii din zona Brad – Țara Zarandului de inundații, acestea fiind destul de frecvente în aceste zone, în ultimii ani.

 

Alina Toader

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *