Oraşul Geoagiu a obţinut, în iulie 2019, o finanţare europeană pentru reabilitarea termică a Casei de Cultură. Primăria lui Vasile Cărăguţ a scos la licitaţie lucrările şi a impus un termen de 5 (cinci) luni pentru finalizarea execuţiei. După atribuire, Cărăguţ a prelungit termenul de execuţie, printr-un act adiţional, de la 5 luni la 16 luni şi 15 zile. Rezultatul? Oraşul Geoagiu plăteşte o corecţie de 660.831 lei.
Marcel Bot
Afacerea a fost depistată în luna mai 2020, atunci când Primăria a trimis facturile de decontare a lucrărilor la Ministerul Dezvoltării. Autoritatea de Management POR (AM POR) a constatat că: „extinderea duratei de execuţie a contractului, în condiţiile în care aceasta a fost unul din criteriile de atribuire” este o „modificare substanţială”, faptă pentru care se aplică o corecţie de 20% din valoarea contractului. Mai pe şleau, europenii consideră tertipul acesta de licitaţie ca fiind o înşelătorie.
Explicaţii pentru o licitaţie incorectă
„Prin stabilirea şi acceptarea prelungirii perioadei de execuţie a lucrărilor, în condiţiile în care aceasta a constituit factor de evaluare, punctajul acordat ar fi fost lipsit de eficienţă în situaţia în care ar fi intrat în evaluare mai multe oferte admisibile, iar următorii clasaţi ar fi avut intervale de timp pentru realizarea lucrărilor mai mari decât câştigătorul, dar mai mici decât perioada finală de realizare a lucrărilor de către executant, stabilite prin actul adiţional nr.2/ 2019/ 35 din data de 26.07.2019”, se arată în nota de control. Aşadar, valoarea contractului de achiziţie a fost de 2.643.324 lei, valoarea corecţiei este de 660.831 lei, iar povara bugetului local din această afacere se ridică la sumă totală de: 1.277.224 lei. Pentru o primărie aflată în pragul falimentului, această cheltuială suplimentară este enormă. Mai mult, lucrările au fost sistate din lipsa banilor şi urmează alte cheltuieli cu un proces pe care Primăria vrea să-l ducă împotriva autorităţii de control.
„Bă, proştilor, vedeţi că nu aveţi voie”
Primarul Vasile Cărăguţ ar vrea să-l credem că el nu s-a ocupat de licitaţie şi că toată afacerea a fost lăsată pe mâna angajaţilor de la Casa de Cultură. „Aici este deja tot problema grupului care coordonează activitatea acolo la Casa de Cultură. Noi atunci, dacă puneam un termen mai lung de executare a lucrărilor depăşeam perioada de implementare şi dacă depăşeam perioada – ne trezeam că ne reziliază contractul şi nu ne mai aprobă finanţarea. Aşa că am trecut-o, acolo, de cinci luni”, spune primarul Cărăguţ. Primarul zice că prelungirea termenului s-a făcut cu acordul ADR Vest. „Ei trebuiau să ne spună atunci: Bă, proştilor, vedeţi că nu aveţi voie să prelungiţi contractul. Şi atunci noi nu-l mai prelungeam şi pierdeam finanţarea şi râdea toată lumea de Geoagiu”, explică oarecum enervat primarul Vasile Cărăguţ.