Președintele Klaus Iohannis a transmis sâmbătă – 26 martie 2022, un mesaj cu ocazia Zilei Serviciului Român de Informații (32 de ani de la înfiinţare), în care subliniază, printre altele, „rolul esențial„ al SRI „în asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor și apărarea statului de drept”. Şi cetăţenii de rând au avut de transmis mesaje celui mai „ascultător” serviciu din România.  

„Ziua Serviciului Român de Informații” ne oferă prilejul de a sublinia rolul esențial al acestei instituții în protejarea valorilor democratice și promovarea intereselor naționale ale României și ale aliaților săi, în realizarea securității naționale, în asigurarea respectării drepturilor și libertăților cetățenilor și apărarea statului de drept. Reputația de care vă bucurați astăzi în rândul partenerilor, colaboratorilor și beneficiarilor este rezultatul unui management eficient și al profesionalismului celor care lucrează în cadrul Serviciului Român de Informații”, se arată în comunicatul transmis de la Cotroceni.

Cristoiu, SRI şi „Sufrageria lui Oprea”

În prefaţa scrisă la cartea generalului Gabriel Oprea („Confesiuni din Sufrageria lui Oprea”), Ion Crisotiu are alte amintiri despre „rolul esenţial” al Serviciului Român de Informaţii. „Binomul SRI-DNA face ravagii pe scenă noastră publică. Politicieni, judecători, procurori, oameni de afaceri sunt înhăţaţi de DNA pe baza unor dosare întocmite ilegal de SRI, care a folosit pentru asta un număr incredibil de mare de abuzuri, de încălcări ale drepturilor omului, reținuți pentru 24 de ore, târâți în instanță cu propunerea de arestare preventivă, arestați preventiv, uneori mai multe luni, pentru a fi trimiși apoi în judecată pe baza unui dosar fabricat la iuțeala. (…) Baza o constituia un Rechizitoriu redactat în termeni strict publicişti, sprijinit de stenograme transcriind ore întregi de interceptări ale acuzatului de către SRI, absolut inutile juridic, deoarece nu aduceau nicio mărturie. Mulți dintre cei achitați se întreabă și azi dacă vor reuși vreodată să recupereze pagubele uriașe produse de Teroarea cătușelor: bani cheltuiți pe avocați, familii descumpănite, pierderea funcțiilor, terfelirea publică”

„Ochiul şi timpanul” pe reţelele de socializare

Potrivit Mediafax, numeroși români și instituții publice au transmis mesaje amuzante cu prilejul împlinirii a 32 de ani de la înființarea Serviciului Român de Informații. Astfel, Ministerul de Interne a transmis sâmbătă un mesaj SRI prin intermediul Facebook. „Astăzi este ziua lor, a celor care lucrează la SRI. Lasă-le și tu un mesaj! Vă garantăm că sigur vor vedea!”, este îndemnul celor de la MAI. Și cei care administrează pagina RO Vaccinare au avut ceva de transmis angajaților de la SRI. „Cei mai discreți ne-au ascultat și s-au vaccinat. La mulți ani, SRI – Serviciul Român de Informații! Alese gânduri de bine tuturor celor din umbră care veghează necontenit la siguranța noastră. Avem confirmarea – Vaccinul nu doare și salvează vieți”, scrie pe pagina RO Vaccinare. Românii s-au întrecut și ei în glume pe rețelele de socializare „La mulți ani ! We’ll never speak alone!”, scrie un român, în timp ce o femeie îl completează: „Le-aș lăsa un mesaj, dar sunt sigură că știu deja ce vreau să spun.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *