ÎNVĂȚĂMÂNT. Primele emoții pentru absolvenți

Peste 3.000 de elevi din județ susțin, în această săptămână, simularea probelor scrise ale examenului de Bacalaureat. Astăzi a avut loc prima probă, cea de Limba și literatura română.

Mâine va avea loc simularea la proba obligatorie a profilului, respectiv matematică sau istorie. Joi, elevii vor susține simularea la proba la alegere a profilului sau specializării iar vineri, la limba și literatura maternă.

„Rezultatele obținute de elevi la simulările naționale nu se contestă și nu vor fi făcute publice, dar vor fi analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, ședințe cu părinții și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare. La solicitarea scrisă a elevilor sau a părinților/tutorilor acestora, notele obținute de elevi la simulările naționale pot fi trecute în catalog”, precizează reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, în cadrul unui comunicat de presă.

 

PRIMĂRIA DEVA. Program prelungit la „Clubul seniorilor”

Vârstnicii deveni care doresc să își petreacă timpul liber în mod activ sau să se implice în viața comunității pot opta pentru participarea la activitățile din cadrul „Clubului seniorilor”.

Primăria Municipiului Deva anunță că, începând de astăzi, a prelungit programul de funcționare al Clubului. Astfel, programul de funcționare al Clubului este de luni până vineri, între orele 10:00-20:00.

Nu toți pensionarii pot, însă, beneficia de serviciile acestui club ci doar cei care au depus cerere de înscriere la Direcția de Asistență Socială Deva. Centrul de zi „Clubul Seniorilor” are, în prezent, un număr de 54 de membri, cu vârsta cuprinsă între 65 și 92 de ani. Printre activitățile de care pensionarii pot beneficia în cadrul centrului se numără consiliere psihologică, sfaturi juridice sau se pot relaxa la un joc de table sau șah.

Sursa foto: replicahd.ro

POLIȚIE. Controale la transportatorii de lemn

Peste 80 mc de lemn confiscați și amenzi în valoare de 30.000 de lei. Este bilanțul acțiunii polițiștilor hunedoreni împreună cu lucrătorii Gărzii Forestiere Timișoara, la transportatorii de lemne din județ.

Verificările s-au făcut în perioada 21-24 martie și au vizat modul de exploatare, reprimire, depozitare, transport și comercializare a materialului lemnos, în comunele Burjuc și Vețel. În cadrul acțiunii au fost constatate două infracțiuni de tăiere fără drept și furt de arbori și au fost aplicate cinci sancțiuni contravenționale în valoare totală de 30.000 de lei. De asemenea, întreaga cantitate de material lemnos a fost confiscată.

Transportul lemnului, cu program

Potrivit unei Hotărâri de Guvern adoptate la sfârșitul săptămânii trecute, transportul lemnului se va putea face doar între anumite ore. Mai exact, în perioada octombrie – martie, între orele 20 – 07, este interzisă emiterea de avize de însoțire a materialelor lemnoase de la locul de recoltare (din pădure).  De asemenea, în perioada aprilie-septembrie este interzis transportul lemnului între orele 22-06.

 

RECUNOAȘTERE ȘTIINȚIFICĂ. Distincție regală pentru Societatea de Geografie

Societatea de Geografie din România (SGR) a primit Înaltul Patronaj al Majestății Sale Margareta Custodele Coroanei române.

Acesta a fost acordat de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Sala Tronului din Palatul Regal din București.

 SGR este cea mai veche societate științifică din România, fiind înființată prin înaltul Decret nr. 1120 din 15/27 iunie 1875 cu îndemnul și aprobarea domnitorului Carol I.

Societatea de Geografie din România a fost prima organizație științifică căreia Casa Regală a României i-a acordat Înaltul Patronaj al Majestății Sale Regele Mihai I al României, în iulie 2013, şi Crucea Casei Regale a României, în octombrie 2015. Prin reacordarea Înaltului Patronaj al Casei Regale este recunoscută activitatea științifică și didactică a membrilor Societății de Geografie.

La ceremonia a fost prezentă o delegație formată din 18 membri SGR, printre care și profesorul devean Dumitru Rus, președinte al SGR – Filiala Județului Hunedoara.