Ziua Mondială a Diabetului are loc în fiecare an în data de 14 noiembrie, la inițiativa Federației Internaționale de Diabet (IDF) şi Organizației Mondiale a Sănătății.
Diabetul este o boală cronică, netransmisibilă, care apare atunci când pancreasul nu produce suficientă insulină (sau nu produce deloc) sau când organismul nu poate utiliza corespunzător insulina.
Insulina este un hormon produs de pancreas, care acționează ca o cheie care permite glucozei din alimentele ingerate să treacă din circulația sanguină în celulele corpului pentru a produce energie, adică insulina ajută glucoza să intre în celule.
De ce a fost nevoie de o zi mondială a diabetului zaharat?
Pentru a sensibiliza opinia publică. Pentru că diabetul zaharat a devenit o adevărată epidemie la nivel mondial.
În anul 2007, în lume existau 246 milioane de persoane cu diabet și se estima că în 2025 se va ajunge la 380 milioane adulți cu diabet zaharat.
Dar în 2017, deja existau în lume 425 milioane de persoane cu diabet, iar în 2021, la cea de-a zecea ediție a Atlasului IDF, erau înregistrați 537 milioane adulți cu diabet zaharat, la nivel mondial și 61 milioane în Europa. Practic, la ora actuală, la nivel mondial, 1 din 10 persoane adulte are diabet și 1 din 3 persoane cu diabet, este nediagnosticată.
În România, conform studiului PREDATORR și în județul Hunedoara, conform unei cercetări personale pe 1% din populația județului, peste 11% din populație are diabet zaharat.
În 2021, 6,7 milioane decese din întreaga lume și 1,1 milioane decese din Europa, au fost atribuibile diabetului zaharat, mai ales datorită complicațiilor redutabile ale acestei afecțiuni şi comorbidităților, care cresc mult riscul cardiovascular al persoanei.
În consecință, verificați-vă glicemia daca aveți peste 35 de ani și:
- Aveți rude de gradul întâi cu diabet zaharat
- Aveți istoric de boli cardiovasculare
- Aveți hipertensiune arterială (ai TA ≥130/80 mmHg sau iei tratament pentru HTA)
- Aveți dislipidemie
- Aveți viață sedentară
- Aveți istoric de pancreatită
- Aveți prediabet (glicemie bazală modificată, scăderea toleranței la glucoză)
- Sunteți femeie cu ovar polichistic sau ați avut diabet gestațional
Dacă aveți glicemia, dimineața, pe nemâncate, mai mare decât 110 mg/dl, contactați medicul de familie.
Astăzi 14.11.2024, Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli metabolice, cu sprijinul „Sănătatea Press” organizează, în mediul online, „MARATON ÎN DIABET” un eveniment mediatic, aflat ca cea de a doua ediție, pe tema diabetului zaharat, La simpozionul care va dura 24 de ore și care fi difuzat pe pagina de Facebook „Societatea Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice” vor conferenția specialiști ai domeniului, din întreaga țară, repartizați pe diferite teme legate de diabet.
Dr. med. Avram Rodica Ioana