Mai mulți copii refugiați din Ucraina au fost înscriși la unități de învățământ din județ. În acest moment, ei au statutul de audient în școlile hunedorene, dar pe viitor, vor putea să își echivaleze studiile.
În total, este vorba despre 17 elevi veniți din Ucraina. Pentru 12 elevi, care au fost înscriși ca audienți în învățământul primar, a fost redeschisă Școala Primară Nălați, unde aceștia desfășoară cursuri conform curriculumului românesc, sub îndrumarea unui cadru didactic calificat, vorbitor de limbă ucraineană.
Alți doi elevi au fost înscriși în clasa a X-a la Liceul Teoretic „I.C. Brătianu” Hațeg, iar la Școala Gimnazială „Hadrian Daicoviciu” din Orăștioara de Sus a fost înscris un elev în clasa a V-a. La școli din municipiul Hunedoara au fost înscriși alți doi copii ucraineni. Este vorba despre un elev în clasa a III-a la Liceul Tehnologic „Matei Corvin” Hunedoara și un copil înscris în clasa pregătitoare la Liceul Teoretic „Traian Lalescu”.
„La dispoziția acestor elevi vor fi puse echipamente electronice din stocuri suplimentare. Pentru elevii înscriși în învățământul primar au fost asigurate și rechizitele școlare, iar pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal, primăriile din localitățile de domiciliu s-au preocupat în vederea asigurării hranei și transportului elevilor. De asemenea, elevii vor beneficia de asistență psihopedagogică și consiliere, dar și de servicii medicale în cadrul unităților complexe de asistență medicală de tip spital, la care au fost repartizați”, precizează reprezentanții IȘJ Hunedoara.
Potrivit legislației în vigoare, elevii care au urmat cursurile într-o unitate de învățământ din altă țară sau la organizații furnizoare de educație care organizează și desfășoară pe teritoriul României activități corespunzătoare unor sisteme educaționale din alte țări pot dobândi calitatea de elev în România numai după recunoașterea sau echivalarea de către inspectoratele școlare județene, respectiv de către minister a studiilor urmate în străinătate și, după caz, după susținerea examenelor de diferență stabilite în cadrul procedurii de echivalare. Până atunci vor fi înscriși ca audienți, până la finalizarea procedurii de echivalare, indiferent de momentul în care părinții, tutorii sau susținătorii legali ai acestora solicită școlarizarea.