Peste 60 de percheziții domiciliare au avut loc, astăzi, la traficanți de droguri din județele Hunedoara, Timiș și Caraș-Severin. Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism au descins într-o cauză vizând comiterea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, introducere în țară de droguri de risc, trafic de droguri de risc și de mare risc și efectuarea, fără autorizație, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv.

Acțiunea vizează destructurarea unui grup infracțional organizat format din cetățeni români, care activează încă din luna septembrie 2021 pe raza Municipiului Timișoara, grup specializat în traficul de droguri de risc (canabis) care au fost procurate din Spania de la cetățeni români stabiliți în această țară.

Cum acționau traficanții de droguri

Potrivit DIICOT, grupul de criminalitate organizată este format din membri cu atribuții specifice, structurați pe trei paliere infracționale distincte, după cum urmează:
A. PALIERUL FURNIZORILOR:
Format din cetățeni români, stabiliți în Spania, care asigură procurarea drogurilor de risc din culturile de canabis din acea țară și livrarea acestora către membrii grupării din România.
B. PALIERUL DEPOZITARILOR ȘI DEALER-ILOR „EN GROSS”:
Aceștia sunt specializați în primirea unor cantități mari de droguri de risc din Spania, depozitarea, manipularea și distribuirea acestora către ceilalți membrii ai grupării infracționale care acționează în Timișoara.
C. PALIERUL CLIENȚILOR-DEALERI:
Acesta este format din clienții fideli ai celor din cel de-al doilea palier, achiziționând în mod organizat și constant canabis în baza unor relații de încredere reciprocă.
Din acest segment al grupului fac parte atât dealeri mari de droguri (care cumpără cantități de 1 kilogram sau mai mult) cât și dealeri mici (care cumpără cantități moderate de canabis, între 100 și 500 grame), aceștia fiind specializați în vânzarea aceluiași tip de drog.

„De asemenea, este vizată activitatea unei grupări care acționa la nivelul municipiului Lugoj specializată în comercializarea de droguri de risc și de mare risc și efectuarea, fără autorizație, de operațiuni cu substanțe susceptibile a avea efect psihoactiv, reținându-se că există conexiuni între aceasta și membrii grupului infracțional organizat care acționa pe raza municipiului Timișoara”, este menționat într-un comunicat de presă al DIICOT.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara au fost conduse, în vederea audierii, un număr de 34 persoane despre care există suspiciunea că sunt implicate în desfășurarea activităților infracționale.

La acțiune au participat polițiști  din cadrul B.C.C.O. Timișoara, B.C.C.O. Alba Iulia, B.C.C.O. Oradea, B.C.C.O. Craiova și Inspectoratului de Poliție Județean Timiș – Serviciul pentru Acțiuni Speciale și Serviciul Criminalistic, precum și al jandarmilor din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi ”Glad Voievod” Timișoara și Inspectoratelor de Jandarmi Județene Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara.