Un incendiu de vegetație a cuprins ferma piscicolă din localitatea Aurel Vlaicu. Pompierii din Orăștie și Geoagiu au intervenit pentru lichidarea incendiului și limitarea pagubelor.

Focul a izbucnit miercuri după amiază, în apropierea de localitatea Aurel Vlaicu.

Ajunși la locul indicat, pompierii au constatat faptul că existau mai multe focare, care au cuprins aproximativ 3 hectare de vegetație uscată, trestie și papură din cadrul unei ferme piscicole.

Fumul dens, care era vizibil de la mare distanță, a făcut să se autosesizeze și Garda de Mediu, care a trimis la locul incendiului mai mulți reprezentanți.

„Intervenția a fost deosebit de dificilă din cauza vântului care a favorizat extinderea cu repeziciune a focului. Cauza probabilă a incendiului a fost și de această dată – focul deschis în spații deschise. Din păcate astfel de arderi necontrolate au efecte devastatoare pentru faună, floră și atmosferă, într-un cuvânt pentru mediul înconjurător”, precizează reprezentanții ISU Hunedoara.

Ce spune legea

Constituie contravenții și se sancționează cu amendă de 2.500 lei, conform H.G.R. nr. 537/2007 privind stabilirea și sancționarea contravențiilor la normele de prevenire și stingere a incendiilor, următoarele fapte:

– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deșeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obținerea permisului de lucru cu foc și fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăți;

– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiții și la distanțe care favorizează propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații și alte vecinătăți.

Și cei care privesc fără să intervină pentru stingerea incendiilor de vegetație riscă amenzi. Potrivit legii, inacțiunea persoanelor fizice și juridice aflate în apropierea incendiilor produse la păduri, plantații, culturi agricole, miriști, pășuni și fânețe și care nu intervin imediat cu mijloacele de care dispun pentru limitarea şi stingerea acestora se sancționează cu amendă până la 5.000 lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *