Un număr de 750 de doze  de vaccin HPV au ajuns în depozitul Direcției de Sănătate Publică Hunedoara. Este vorba despre vaccinul împotriva cancerului de col uterin – al treilea cel mai frecvent cancer feminin la nivel mondial și al doilea în Uniunea Europeană și în România, după cancerul de sân.

Specialiștii în sănătate spun că, prin vaccinarea anti-HPV a adolescentelor, urmată de testare periodică Babeș Papanicolau, riscul de cancer de col uterin este redus cu 94 la sută.

Câte doze sunt necesare?

Vaccinul se administrează în mai multe doze. Numărul dozelor depinde de vârstă:

< 15 ani: 2 doze – doza 1, la 11-12 ani (poate începe și la 9 ani). Doza 2 trebuie să fie la minim 6 luni de la prima doză, frecvent la 6-12 luni de la prima doză.

> 15 ani: 3 doze (inclusiv la persoanele cu sistem imunitar slăbit). Doza 2 trebuie administrată la cel puțin 1 lună de la prima doză, iar doza 3 la cel puțin 3 luni după doza 2. Este important să fie administrate toate cele 3 doze pentru a fi adecvat protejat.

Vaccinarea anti-HPV se poate realiza până la vârsta de 45 de ani, însă nu este recomandată tuturor adulților în această categorie de vârstă. De aceea, este important ca decizia de vaccinare să se ia împreună cu medicul curant, deoarece efectul vaccinului poate fi redus din cauza că majoritatea persoanelor a fost deja expusă la virus.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *