Degeaba se bat liberalii cu cărămida în piept că au parafat cea mai mare investiţie făcută în România ultimilor 50 de ani. La vremea ei, şi privatizarea PETROM – OMV ne-a fost servită ca pe o mare victorie. Mizeriile acelui contract secretizat ne afectează şi acum, după atâţia ani. La fel ca în cazul contractului Petrom, vânzarea termocentralei este îmbâcsită în secretomanie. Avem un cumpărător iraqian înregistrat în Insulele Cayman care vine din Amman cu promisiunea că va face cea mai mare investiţie din România. Şi mai avem un proiect românesc aruncat la gunoi fără nicio explicaţie.
Nici Popeştii de la Ministerul Energiei, nici Călin De-la-prefectură nu ne spun pentru care motiv a fost blocată la poarta Termocentralei Mintia firma românească de stat care va livra arabilor materie primă să producă curent. Termocentrala Mintia trebuia să producă energie electrică prin Romgaz. Afacerea a fost aprobată de Guvern în 2018 şi Romgaz cheltuise până în vara anului 2019, peste 600.000 de lei pentru întocmirea studiilor de fezabilitate. Valoarea investiției Romgaz era de circa 300 milioane euro, din surse propri, iar termenul de punere în funcţiune a centralei a fost stabilit pentru trimestrul patru al anului 2023. Proiectul Romgaz a fost abandonat fără nicio explicaţie, iar afacerea a fost vândută unor investitori arabi contra sumei de 91 milioane de euro. În plus, Guvernul s-a obligat să-i asigure investitorului „strategic” o afacere la cheie, cu piaţă de desfacere garantată şi gazul tras la poarta Termocentralei pe cheltuiala statului. De ce nu a fost lăsată firma Romgaz să facă investiţia fără costuri guvernamentale şi în interesul statului român? Mintia este un punct strategic în siguranţa Sistemului Energetic Naţional din vestul României. De ce a fost preferat un investitor cu identitate obscură să injecteze în Sistemul Energetic Naţional curent produs cu gaze naturale cumpărate de la Romgaz?
De ce au aruncat liberalii la gunoi un proiect românesc aprobat de „Guvernul meu”?
Amplasamentul Termocentralei Mintia este de o importanţă strategică în cadrul Sistemului Energetic Naţional. În ultimii ani, producția de energie electrică a Termocentralei a fost susţinută prin ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică: „Nefuncţionarea grupurilor aparţinând CEH (Mintia – n.r.) ar conduce la creşterea transferului de putere dinspre zona de sud a ţării către zona centrală şi mai departe către nordul şi vestul SEN, influenţând în mod negativ capacitatea transfrontalieră dinspre România spre Ungaria şi, în această situaţie, participarea României la piaţa cuplată pentru capacităţile transfrontaliere, organizată între România, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, în sensul în care valorile capacităţilor de transfer ale României în direcţia export vor scădea. Astfel, orice defect pe axa respectivă conduce la o scădere şi mai accentuată a capacităţii actuale de schimb transfrontalier“, se arată în Nota de Fundamentare – OUG nr.26/04.04.2018 care decidea achiziţia de servicii de sistem de către Transelectrica de la CEH.
Din actele guvernului înţelegem că Termocentrală e de o importanţă „strategică pentru ţară”. Dacă-i aşa, de ce au aruncat liberalii la gunoi un proiect românesc aprobat de „Guvernul meu” în favoarea unei investitor cu identitate dubioasă?
Pentru amatorii de speculaţii mai putem adăuga că Romgazul a fost ejectat din afacere cam în aceiaşi perioadă în care preşedintele Klaus Iohannis emitea un decret privind acreditarea domnului George Cristian Maior (ambasador în SUA şi fost şef SRI, n.red.) în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Haşemit al Iordaniei, cu reședința la Amman. Adică fix acolo de unde a apărut cumpărătorul strategic al termocentralei de la Mintia.
Nu pot să-mi imaginez unde vor fi şi ce vor face peste câţiva ani Popeştii de la Energiei şi Călin De-la-prefectură, dar sunt convins că vom mai auzi de Termocentrala Mintia ca despre o ţeapă strategică gen OMV-Petrom.
Marcel Bot