Bărbatul avea o armă modificată, capabilă să transforme vânătoarea sportivă într-un asasinat. El a fost condamnat la un an şi trei luni închisoare, cu suspendarea pedepsei, pentru braconaj, infracţiune comisă în fondul de vânătoare Cârneşti din comuna Densuş, zonă aflată în aria Geoparcului din Ţara Haţegului. În apărarea sa, omul spune că nu a împuşcat nimic şi că fapta i-a fost înscenată, el, de fapt, voind doar să testeze arma pe timp de noapte pentru o posibilă vânzare.
„Din actele de urmărire penală efectuale a rezultat următoarea situație de fapt: În data de 12.07.2019, orele 21.50, inculpatul Măruţă Lucian-Ioan fără a deține o autorizație legală de vânătoare, s-a deplasat înarmat, în fondul cinegetic nr. 51 Cârnești, pe un drum de pământ în locul denumit popular „Pârăul de Câmp”, de pe raza localității Densuș, cu autoturismul proprietate personală marca Toyota Land-Cruiser. Inculpatul a fost identificat de către personalul de pază al asociației de vânătoare, când a revenit la autoturism și pentru că nu își putea justifica prezența în acel loc, cunoscându-se calitatea inculpatului de vânător și posesor de permis de armă, au fost sesizate organele de cercetare penală, existând suspiciunea de braconaj cinegetic”, se arată în sentinţa penală.
La vânătoare ca la război
Pentru a nu fi identificat cu arma, inculpatul a abandonat și ascuns arma în pădure și a justificat prezența afirmând că este însoțit de o persoană de sex feminin, aspect ce nu s-a confirmat. Inculpatul Măruţă Lucian-Ioan şi-a motivat prezența în aria fondului cinegetic nr. 51 Cîrnești precizând că s-a deplasat la invitația unei persoane pentru a verifica arma înaintea unei eventuale vânzări şi crede că i-a fost înscenată fapta de braconaj de administratorul fondului de vânătoare, urmare a unor divergențe mai vechi. Cu ocazia constatării, organele de cercetare penală au identificat într-o zonă cu vegetație înaltă, de unde venise anterior inculpatul Măruţă Lucian-Ioan o armă de foc letală cu țeavă ghintuită, încărcată cu muniție și pe care se afla montat un dispozitiv prevăzut cu o lanternă. Arma era încărcată cu muniție, fiind introdus pe țeavă un cartuș, aptă de utilizare în scopul efectuării tragerii, fiind prevăzută și cu un sistem de iluminare pe timp de noapte, montat pe armă, interzis. Inculpatul Măruţă Lucian-Ioan a înțeles să plece de la fața locului fără să-și recupereze arma abandonată, nu s-a prezentat pentru efectuarea controlului la domiciliu privind verificarea armelor și munițiilor și a modului de păstrare și asigurare a securității acestora. Raportul de expertiză s-a stabilit că arma deţinută de inculpat este letală, semiautomată, în stare de funcționare, încărcătorul armei are o capacitate de 10 cartușe calibrul aferent 308Win. „Conform art. 37 alin. (3) din Legea nr. 295/2004 privind regimul armelor și munițiilor în cazul armelor de vânătoare semiautomate este interzisă schimbarea sau modificarea încărcătorului sau camerei cartușului, încât să permită transformarea în arme a căror încărcător și cameră pot ține mai mult de trei cartușe”, se arată în hotărârea judecătorească. Pe de altă parte, din adresa Asociației Vânătorilor Cinegetica Hunedoara s-a stabilit faptul că la data constatării faptei, inculpatul Măruţă Lucian-Ioan nu avea dreptul să practice vânătoarea pe fondurile gestionate de asociație și nu i-a fost emisă o autorizație de vânătoare pe fondul nr. 51 Cârnești.
Sentinţa instanţei de fond
Instanţa l-a condamnat pe Măruţă Lucian-Ioan la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de „tentativa de a practica sau practicarea vânătorii fără a fi înscrisuri” şi la o pedeapsa de 9 luni închisoare pentru „săvârşirea infracţiunii de acces în fondurile cinegetice sau vânătoarea cu arbalete, arme la care percuţia cartuşului se realizează pe ramă ori cu alte arme decât cele autorizate sau omologate, după caz, pentru vânătoare în România”. Inculpatului i se aplică pedeapsa cea mai grea de 1 (un) an închisoare, la care se adaugă un spor de 3 luni, închisoare, în final, inculpatul având de executat pedeapsa de 1(un) an şi 3 (trei) luni închisoare. Hotărârea de condamnare a fost dată la Judecătoria Haţeg, pe fond, în data de 6 ianuarie 2023, şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
FOTO: ilustrativ