Curtea de Apel Alba Iulia s-a pronunţat printr-o sentinţă definitivă în „Scandalul de pe Râul Alb”. Aşa-zisul „activist de mediu” Andrioni Alin Constantin a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare pentru tentativă la infracţiunea de omor.

Seninţa a fost pronunţată în data de 28 martie 2023, după aproape opt ani de la comiterea faptei şi cu două luni înainte să intervină prescripţia. Instanţa obligă partea responsabilă civilmente SC Euroins România Asigurare Reasigurarea SA la plata a 800.000 euro despăgubiri morale.

Dosarul a stat la Parchet mai bine de şase ani şi a trecut prin mâna a patru procurori de caz, extrem de binevoitori cu infractorul. Cazul a fost prezentat public exact pe dos de propaganda ONG-istă şi de premierul de atunci Victor Ponta, care îi acuzau pe localnici că au agresat nişte nevinovaţi „apărători ai mediului”. În 24 mai 2015, la Coroiești, un sat de la poalele Retezatului, judeţul Hunedoara, un „activist” a trecut cu jeepul peste un om, târându-și victima pe capotă și pe sub mașină pe o distanță de peste 13 metri, filmând fapta și accelerând „cu sânge rece” în momentul în care aceasta încerca să se salveze. Infracţiunea a fost comisă pe fondul raidurilor organizate de câţiva „activişti” de mediu care voiau să blocheze construirea a două microhidrocentrale pe Râul Alb. În urma tentativei de omor,  Mihai Bocea a rămas paralizat de la gât în jos şi îşi duce viaţa într-un scaun cu rotile. Într-o primă instanţă, activistul care a comis tentativa de omor a primit o condamnare cu suspendarea executării şi o pedeapsă complementară de 60 de zile muncă în folosul comunităţii la bibliotecă. Magistraţii Curţii de Apel Alba Iulia au desfiinţat în parte sentinţa dată de Tribunalul Hunedoara, condamnându-l pe „activist” la şase ani de puşcărie cu executare.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *