„Alea iacta est ”,  sunt cuvintele pe care Cezar, le-ar fi pronunțat în ziua în care, după multe ezitări, a trecut râul Rubicon în anul 49 î.Hr. Râul constituia granița dintre Galia Cisalpină și Imperiul Roman iar trecerea lui însemna începerea, războiului civil împotriva rivalului său, Pompei.

În zilele noastre, celebra  expresie este folosită  atunci când, desfășurarea unui eveniment, a trecut de un punct dincolo de care nu se mai poate merge înapoi. Chiar dacă la Deva cineva a trecut Mureșul, nu Rubiconul, zarurile au fost cu adevărat aruncate.

La Deva va fi competiție electorală adevărată și asta nu numai că sună a democrație veritabilă ci va avea darul să înscăuneze la Deva un primar care și-a câștigat, total legitim, dreptul de a ajunge acolo.

Nu demult, Dan Bobouțanu, primarul nestingherit în alegeri al Hunedoarei, spunea, într-un interviu, că Lucian Rus va putea deveni primar al Devei cu condiția ca șeful PSD-ului județean, Laurențiu Nistor să coboare alături de acesta pe străzile urbei, pe timpul campaniei electorale. Iată că lucrurile se cam potrivesc în sectorul ăsta. La depunerea dosarului de candidatură pentru funcția de primar al Devei, Lucian Rus a fost însoțit de Laurențiu Nistor, cel care, trecând Mureșul, în carne și oase, a dat tonul unei competiții fără întoarcere.

În contextul unei modeste reprezentări în această competiție a celorlalte partide care și-au propulsat candidați onești dar de profesie visători, disputa va avea loc între Nicolae Oancea PNL, actualul edil și Lucian Rus PSD, aspirant la fotoliul de primar.

De foarte mult timp, datorită negocierilor politice, să nu le spunem blaturi, am avut, la Deva, doar alegeri de fațadă, cu iepuri care rup voturi de la unul sau de la altul, cu un non-combat al PSD, cu fronde de carton și fără nicio confruntare directă între candidați, așa cum ar fi normal să fie în orice municipiu, reședință de județ, care se respectă. De data asta va fi pe bune sau, cel puțin, așa reiese din atitudinea pe care au adoptat-o mai marii PSD-ului și în special Laurențiu Nistor. Lucian Rus are de partea sa tinerețea, ambiția, succesul din antreprenoriat și forța unui partid care, de ani buni menține, colorat în roșu, singurul județ din Ardeal. Se declară a nu fi omul jumătăților de măsură și că nu intră pe teren ca să câștige locul 2. La capitolul minusuri este de remarcat, încă, modesta sa notorietate. Nu este cunoscut de deveni, așa cum este, de exemplu, cunoscut fostul edil, zis 4×4, dar cu o politică perseverentă, a campaniei, ce tocmai începe, poate surmonta diferența de notorietate dintre el și adevărul său, având, astfel, calea deschisă către confruntarea pentru „Biroul Oval” al Devei.

În ring, în echipament galben-albastru, competitor cu experiență, va fi Nicolae Oancea, actualul primar.

Mulți ani, viceprimar și primar al Devei, are notorietate, îl știe lumea și ăsta este un atu important. Are experiența în administrația locală, proiecte în derulare și idei noi pentru „Deva cea frumoasă”. Asfaltarea, garnisită de înjurăturile de rigoare ale băgătorilor de seamă, este totuși un succes remarcabil. La fel, zona pietonală, veritabilă inimă verde a Devei stă la loc de cinste între realizările sale. Cunoaște arta negocierii mai bine decât oricine, este o forță în partidul din care face parte și pe care visează să-l conducă într-o bună zi. Sunt însă și lucruri care îi sunt potrivnice. Degringolada din PNL, din ultima perioadă, l-a tras și pe el în jos. Intrigile din interior, care se vehiculează, unele fiind la lumină, împart și electoratul său în două sau chiar în trei.  Parte din acest electorat,  aburit de gugumăniile lui Mircia Muntean, împrăștiate dincolo și dincoace de linie, a devenit un fel de „cetățean turmentat” care nu mai știe cu cine să voteze. Blestemul telecabinei, pentru că este un blestem la mijloc, și controversele legate de cetate nu au făcut decât să-i mai ciupească din electoratul fidel acum 4 ani. Nu în ultimul rând, unii susținători, trup și suflet în alegerile trecute, îi sar, acum la beregată, în public, stârnind mirări și controverse. E greu de spus câți ași are în mânecă Nicolae Oancea și când îi va pune pe masă, dar experiența sa de negociator ne spune că știe ce are de făcut pentru a înlătura neajunsurile.

În final, Deva va avea o competiție la care, mulți dintre deveni, visau de mult timp. Rămâne de văzut dacă ea va fi una dominată de „sânge de pe pereți” sau va fi una care ne va îndepărta de mizeriile cu care suntem deja obișnuiți.

Conturi false pe rețelele de socializare, care aruncă zoaie în dreapta și stânga, propagandiști anonimi care vor umple de graffiti gardurile și vitrinele, jigniri, înjurături, scandaluri, înverșunare prostească, violență și nu în ultimul rând mituirea și cumpărarea de voturi, toate astea sunt coșmarurile experiențelor anterioare.

Depinde de cei doi candidați cum vor aborda campania. Important este că Deva va găzdui o competiție mai tare decât toate olimpiadele la un loc. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *