La Balșa depunerea candidaturii, din partea PSD, pentru funcția de primar, a Mariei Buda a strâns zeci de locuitori ai comunei din toate satele aparținătoare. A fost, totodată un bun prilej de a discuta, la cald, cu Maria Buda, despre proiectele sale și despre visurile pe care ea vrea să le transforme în realitate.         

Ce părere aveți despre misoginismul în politică? Este evident sau nu?

Am intrat în politică exact într-o perioadă a vieții în care pentru mine, multe lucruri sunt evidente. Când ajungi la o anumită maturitate, înțelegi și ce e în spatele ușilor închise. Iar eu am ajuns la o astfel de maturitate.

În politică, ca și în alte domenii, găsești de toate. Eu cunosc multe femei capabile și am încredere, că un om de valoare indiferent că e femeie sau bărbat, este recunoscut de comunitate după merite. În ciuda acestei adversități date de misoginism, vreau să cred și am încredere în comunitatea noastră că privesc lucrurile obiectiv, și că nu o sa conteze diferența de gen. Că oamenii din această comuna știu că și o femeie poate fi un foarte bun gospodar, iar eu am demonstrat asta.

Ce ați face primul lucru în calitate de primar?

Aș face o listă de priorități din toate lucrurile care  nu sunt în regulă în Comuna Balșa. Și ca să realizez acest lucru, vreau ca oamenii să simtă că fac parte dintr-o comunitate, și că au un cuvânt de spus. Amintirea mea despre Balșa păstrează o comunitate bine închegată, în care oamenii se mișcau liberi, fără teama de a-și da cu părerea. Din păcate astăzi, ne este teamă să facem acest lucru. Știu că pare din altă lume, dar asta e realitatea.

Care sunt principalele obiective ca primar?

Obiectivele pe care mi le-am propus dacă voi fi aleasă în funcția de primar, sunt multe. Multe lucruri trebuie făcute în Balșa și multe lucruri trebuie îndreptate. Important este să conștientizăm că Balșa trebuie adusă la standardele unei localități de secol XXI. Trebuie să păstrăm tradiționalul, să conservăm arhaicul, dar în același timp trebuie să aducem comunitatea cât mai aproape de standardele moderne. Împletirea dintre vechi și nou reprezintă pentru mine obiectivul principal al unui mandat de primar.

În opinia dumneavoastră, câți oameni dintr-un întreg electorat ai putea să mulțumești ca primar, legat de promisiunile pe care le faci în campanie?

Un lucru este clar. Un primar, oricât de performant ar fi, nu poate să mulțumească întreaga comunitate. Fiecare dintre locuitorii comunei Balșa are alte priorități, alte dorințe. Un bun primar ar trebui să observe care sunt punctele comune care leagă această comunitate și să meargă pe direcția lor.  Singura promisiune pe care pot s-o fac este faptul ca ma voi pune in slujba oamenilor, si nu invers. Trăind aici și fiind implicată activ in viata comunitatii, cunosc indeaproape nevoile oamenilor. Astfel, cred ca prin actiunile pe care le voi intreprinde, numarul oamenilor multumiti va fi mult mai mare decat a celor nemultumiti. Si asta pentru ca nu promit lucruri fantasmagorice, ci imi doresc sa traim intr-o comuna normala, ancorata in sec. XXI care isi valorifica la maxim potentialul.

În această campanie, vă gândiți la alianțe electorale?

Candidez din partea unui partid puternic, în care am toata încrederea și care la rândul său, mă susține. Negocierile politice fac parte, vrem, nu vrem din stabilirea unei majorități în consiliul local. Alianțele electorale sunt dictate de politica partidului, iar politica partidului este de a implementa proiecte care să aducă un plus de valoare comunei Balșa. Așa că, orice negociere va trebui să ducă la o majoritate în consiliu. La nivel personal, dincolo de aspectele electorale, n-am sa refuz ajutorul nici unui om care  isi doreste binele comun si e dispus sa munceasca in folosul comunității, la fel cum voi sprijini orice inițiativă benefică întregii comunități.

Credeți în doctrina social democrată?

Din punct de vedere etimologic social, se referă la societate, prin care eu înțeleg comunitate. Daca nu aș crede, nu m-aș fi alaturat acestui partid. E un partid cu tradiție în susținerea intereselor societății și care și-a dovedit susținerea față de valorile democratice.  Dar mai presus de toate, am ales acest partid pentru că în el am găsit oameni cu vederi largi, oameni implicați puternic în viața comunității și  oameni valoroși care pot face cu adevărat treabă.

De cine vă temeți cel mai mult în această campanie?

Nu mă tem de nimeni. Eu nu consider că sunt într-o competiție cu cineva anume și atunci nu am de ce să mă tem. Ar trebui să mă tem de mine însămi, că nu aș putea da, tot ce am de dat, comunității după alegeri. Atacurile la persoană au început cu mult înainte de campania electorală. Atâta pot competitorii, atâta demonstrează. Eu nu o să răspund acestor josnicii și nu o să atac pe nimeni personal. O să critic, dacă este cazul, ideile sau faptele, dar niciodată nu o să intru cu bocancii în viața cuiva, fie el competitor sau postac anonim, lipsit de curaj. Eu vreau să arăt că sunt cea mai potrivită alegere în acest moment pentru comunitatea din Balșa. Doar atât. Nu mă tem nici de o confruntare publică alături de competitori. Voi răspunde oricăror întrebări, voi arăta soluții pentru orice fel de problemă, dar nu voi ataca persoana.

Buturuga mică poate răsturna carul mare ?

Acesta este un proverb tare înțelept al folclorului nostru. Dacă vă referiți la situația de acum, la alegerile care urmează, pot să spun clar și răspicat. Da, buturuga mică poate răsturna carul mare. Este, dacă vreți ca și la un meci de fotbal. Nu intri pe teren cu gândul că vei pierde. Nu alergi niciodată pentru a câștiga locul 2. Intri pe teren cu gândul și convingerea că vei câștiga. Altfel nu se poate, competiția nu-și mai are rostul.

Care este atuul dumneavoastră în această competiție ?

Cred că cel mai important lucru care m-a determinat să intru în cursa pentru funcţia de primar al comunei Balșa este dragostea pe care o port acestui ținut binecuvântat de Dumnezeu. Rădăcinile mele sunt adânc înfipte în aceste locuri și din ele au răsărit cele mai frumoase momente ale vieții mele. Cred că a venit timpul să mă revanșez pentru acest cadou pe care l-am primit de aici. Balșa, merită un primar pentru oameni, nu pentru putere!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *