De ce ați ales tocmai partidul AUR, pentru a candida la funcția de primar în Orăștioara de Sus?

În primul rând pentru că este un partid suveranist care ține la oameni, se luptă pentru binele lor, a întregii comunități și pentru că joacă având adevărul pe masă. Nu în ultimul rând componenta patriotică din programul acestui partid m-a atras în rândurile sale.

De ce vă cataloghează lumea drept extremiști pentru că rar auzim vorbindu-se de acest partid fără să i se atașeze extremismul în coadă ?

Da este adevărat că multă lume ne cataloghează așa și asta pentru că suntem vehemenți în aflarea adevărului, în demascarea imposturii sau în lupta pe care o ducem pentru independența acestei țări. Dacă a-ți iubi țara, cu adevărat și necondiționat înseamnă că ești extremist, atunci da, suntem extremiști. Dacă a te bate, chiar cu ton ridicat, pentru așezarea adevărului pe masă, înseamnă extremism, atunci, da suntem extremiști. Dacă a spune adevărul, verde în față și a dezvălui toate potlogăriile celor ce ne-au condus peste 30 de ani, înseamnă că ești extremist atunci da, noi, partidul AUR suntem un partid de extremiști.

Cum ați hotărât să candidați ? Care sunt resorturile care v-au împins la această decizie?

În primul rând situația precară a actualei administrații, care în loc să facă întreaga comunitate să prospere, se afundă tot mai mult în anonimat, fără a exista proiecte pe termen mediu și lung, fără viziune de dezvoltare durabilă. Potențialul comunei noastre este uriaș. Nu știu vreo altă comună, cel puțin în județ, să aibă pe teritoriul său o împletire dintre natură și istorie, așa de valoroasă. Cunoașteți vreo comună din județul Hunedoara care să fie vizitată de așa de muți turiști? Eu nu cunosc. Și cu toate astea, batem pasul pe loc. Cu toate că alte comune din jurul nostru se dezvoltă mult mai armonios și mai puternic, aici lucrurile se mișcă foarte greu iar implementarea proiectelor durează nepermis de mult.

Ce lucruri merg greoi aici, care împiedică dezvoltarea comunei, proporțional cu potențialul ei?

Uitați-vă numai la drumul care merge spre Sarmizegetusa, deja balustradele nu se mai văd de vegetația care a invadat carosabilul, Viiturile, care vin, nu le curăță nimeni decât după intervenții de tot felul, timp în care turistul are de suferit. Apoi drumurile care duc la pensiunile care nu sunt la șosea sunt un dezastru. Și mulți turiști fac cale întoarsă și nu se mai cazează aici. Acestea sunt doar câteva probleme dar ele sunt multe altele care ar putea fi remediate dacă ar fi un pic de interes.

 Bun, dacă veți fi ales primar care ar fi primul lucru pe care l-ați face în prima zi de mandat?

În primul rând voi invita întreg colectivul primăriei la o discuție care are ca scop formarea noii echipe, a unei familii dacă vreți, care poate funcționa doar în slujba cetățeanului. Cum facem asta ? Fiecare trebuie să pună osul la treabă și să contribuie după puteri și atribuții la rezolvarea tuturor problemelor comunității. Trebuie să fim conștienți că salariații primăriei sunt plătiți din banii locuitorilor comunei și atunci mi se pare firesc să muncim în folosul lor și nu pentru un interes personal așa cum se face în prezent.

Care ar fi prioritatea numărul 1 a posibil viitorului primar Marius Marcu?

Sunt convins că o necesitate primordială este susținerea dezvoltării turismului. Nu prin organizarea de serbări sau festivaluri, care se sting de la an la an, ci prin crearea de facilități operatorilor de turism. Aș înființa, la nivel de primărie, un compartiment care să identifice și să rezolve problemele ridicate de operatorii din turism.

Cred că drumurile sunt o problemă care trebuie rezolvată, atât cele principale cât și ulițele pe care locuitorii comunei trăiesc și care uneori, mai ales după ploaie arată ca după bombardament. La fel, drumurile care duc la pensiuni sunt o prioritate, este, așa cum spuneam, contribuția esențială a primăriei pentru dezvoltarea turismului. Dar înainte de a face aceste drumuri practicabile trebuie finalizate lucrările de canalizare și rețelele de apă acolo unde nu există. Pentru asta va fi nevoie de o strânsă colaborare cu Consiliul Județean, pentru că fără ei nu putem acționa la turație maximă.

Se preconizează construirea unei piste de biciclete către cetăți, ce părere aveți?

Nu există un astfel de proiect către Sarmizegetusa dar există unul pentru o porțiune de doi kilometri în Ludeștii de Jos, care se termină undeva în câmp, un lucru total inutil dat fiind că pe acolo localnicii nu au biciclete iar obiective turistice și naturale nu există. Cu alte cuvinte sunt doar bani aruncați aiurea. Ar fi ideală o pistă de biciclete de la Orăștie către Sarmizegetusa, un traseu pe care se circulă foarte mult și care este realizabil, la fel cu ajutorul Consiliului Județean.

Ce lucruri nu merg bine în Orăștioara și nu au mers bine până acum și pe care doriți să le aduceți pe făgașul normal?

În primul rând puținătatea proiectelor care s-au realizat și care s-au mișcat foarte greu și asta este o problemă. Spre exemplu canalizarea și alimentarea cu apă la Ocoliș sunt începute de vreo 7 ani și lucrarea încă nu este finalizată. Ba mai mult, de 3 ani nu s-a mai făcut nimic, lucrările au fost abandonate iar instalațiile au fost în mare majoritate colmatate de apă și pământ. Ele nu mai sunt folosibile și trebuie reluată, de la zero, toată lucrarea. Deci, bani pierduți. Apoi investițiile în învățământ care lasă de dorit. Nu s-a mai făcut de 12 ani mai nimic. Spre exemplu, acum când suntem în era tablelor inteligente, la Ocoliș copii scriu cu creta pe un perete vopsit în negru și tot ei îngheață de frig mai ales la toaletele care seamănă mai mult a peșteri decât a grupuri sanitare. Grădinița de la Orăștioara funcționează în condiții precare. Acolo nu s-au mai făcut investiții din 1995, când o asociație din Luxemburg s-a ocupat de reabilitarea tuturor școlilor și grădinițelor din comună.  

Ce-i lipsește comunei Orăștioara de Sus, ca lucrurile să meargă bine?

În primul rând îi lipsește un om perseverent și bătăios capabil să formeze în jurul lui o echipă care să lucreze în folosul întregii comunități, nu doar în folosul votanților lor. În ultimii 12 ani așa s-a întâmplat. Odată instalată în funcție, conducerea primăriei a făcut clar o discriminare între cei care i-au votat și cei care au votat pe alții. Dacă cineva care nu a votat cu ei merge la primărie cu vre-o problemă este amânat și ținut cu zilele până să i se rezolve treaba. Personal am avut nevoie de o adeverință de la primărie și am fost amânat cu zilele, adeverință pe care am obținut-o în 10 minute la Deva. Acela a fost momentul în care am decis să candidez. Nu se poate ca oamenii să fie la mâna unor orgolii și a bătăii de joc a primarului.

Aveți să-i reproșați ceva administrației locale actuale?

Eu nu am nimic cu nimeni, ci cu primarul unei localităţi în care trăiesc alături de familia mea și de prieteni. NU am nimic cu omul Inășescu, ci cu primarul care a reușit să instaureze în primărie o dictatură în care nu permite nimănui să vină cu idei sau să aibă inițiative. Ar trebui să fie un pic mai maleabil să asculte și alte păreri nu să-și impună doar propriilor păreri care uneori se dovedesc a fi împotriva intereselor comunității. Apoi folosirea patrimoniului primăriei în folos personal este alt lucru care nu este la locul lui. Toată lumea știe și vede cum primarul folosește mașina primăriei în scop personal și mai mult, cum transportă cu ea lapte la Orăștie acolo unde deține un automat pe care îl alimentează. Și eu personal l-am văzut făcând acest lucru la Non Stop-ul de la stadion unde dădea jos bidoanele de lapte, din mașina primăriei și le deșerta în automat. Nu sunt singurul care a văzut asta, pentru că mai muți cetățeni ai comunei l-au văzut în această ipostază, iar acesta este un lucru ilegal și total anormal. Este mașina instituției, este combustibilul plătit de cetățeni iar el le folosește în scop strict personal. Poate că alte organe abilitate vor considera acest fapt ca pe o cheltuire ilegală a banului public în scop personal.

Cum vedeți dezvoltarea infrastructurii turistice în zona Costești?

Am cunoștință că prin 2014 se discuta împreună cu Consiliul Județean sistematizarea terenului de la Costești, cu o viziune arhitectonică clară și coerentă cu locații de alimentație publică construite după anumite standarde care să se încadreze în peisaj, Ce a ieșit în viziunea actualului primar, se vede. Construcții alandala, fiecare cum l-a tăiat capul și-a amplasat fel și fel de tarabe și improvizații care, la un loc, dau impresia unei șatre dezorganizate, a unui bâlci de prost gust. Păcat de o asemenea locație într-un peisaj atât de generos. Obligatoriu, aspectul de șatră improvizată trebuie să dispară și să fie înlocuită de un complex modern și bine gândit.  Acest aspect este, alături de altele, una dintre cauzele diminuării numărului de turiști care este tot mai evident  în ultimii ani.

De ce ar trebui să vă voteze oamenii ? Care sunt argumentele pe care le veți explica pentru a le cere votul?

În primul rând pentru că sunt hotărât să-mi dedic întreaga putere și energie pentru gospodărirea acestei comune binecuvântate de Dumnezeu. Am promis tuturor celor cu care m-am întâlnit aici în comună, o spun și aici, sub cuvânt de onoare că, odată ajuns primar, voi deschide un cont în care voi vira jumătate din salariul meu de primar și voi crea, în deplină legalitate și transparență, o rezervă de bani pe care să o folosim când suntem în impas. De la proiecte care trebuie să aștepte, prea mult, finanțare, la oameni necăjiți cărora li se ivește o problemă neprevăzută, un incendiu, o viitură care le distruge locuința, vom avea atunci urgent pe ce pune mâna pentru a sprijini situații deosebite. Nu în ultimul rând vreau să arăt locuitorilor comunei că se pot schimba lucruri în bine și că viața lor poate fi mai bună, dacă lucrăm împreună. Și repet, comuna care are cei mai mulți vizitatori, din întreg județul, are nevoie de un primar care să conștientizeze asta și să ghideze comunitatea spre crearea unei infrastructuri turistice adevărate. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *