Se pare că odiseea, în registru de telenovelă, a telecabinei, se apropie de sfârșit. Și parcă nu era destul că, de la prima inaugurare, a fost lovită de ghinion, cu repetiție, dar și rețelele de socializare s-au umplut de specialiști care, peste noapte au devenit experți în sisteme de frânare, în cabluri, în bobine în diriginți de șantier și în siguranța cetățeanului.

Politicieni în căutare de notorietate, sau simpli cetățeni cu drept la părere și opinie și-au abătut atenția spre situația, deloc plăcută, în care se află telecabina.  Ultima veste răspândită în Deva a fost că telecabina nu mai există în cușca ei și că ar fi dispărut de pe șinele care urcă spre vârful cetății.

La fața locului am găsit, într-adevăr, o bandă, alb cu roșu, de care flutura un anunț cu DEFECȚIUNE TEHNICĂ. Nu ni s-a permis intrarea dincolo de panglica bătută de vânt. O persoană, care se identifica drept paznic, vorbea la telefon, iar zecile de turiști care doreau să urce cu telecabina primeau răspunsuri de la ea doar când binevoia să-și întrerupă conversația. Cu gust amar am numărat, într-o oră, cât am stat în preajma telecabinei, peste 200 de turiști care își vedeau năruită dorința de a privi Deva de sus. Buzău, Teleorman, Iași, Budapesta, Cluj și evident Hunedoara erau marcate pe plăcuțele de înmatriculare ale mașinilor care făceau cale întoarsă după discuția cu „cerberul” de la intrare. 

Sătui de monologul repetat obsesiv de paznic, cu nu în față, am cerut permisiunea de a trece de panglică de la Administratorul Public al Devei, Traian Berbeceanu. În 2 minute  reprezentantul primăriei a venit la fața locului și ne-a permis să trecem pe sub panglica bicoloră. Ne-a deschis toate ușile și… minune, telecabina era acolo, la locul ei, evident nefuncțională, dar garată în cușca de plecare. Ghinionul pare să se spargă. Care ghinion ? Probabil cel al competenței unui constructor mai puțin priceput care a făcut lucruri de mântuială și acum se străduiește să le remedieze sau să le cârpească așa cum spun unii. De fapt, din declarația pe care am solicitat-o Administratorului Public reiese clar că lucrurile nu au mers așa cum ar fi trebuit să meargă până la sfârșit.

 

 „La licitația pentru atribuirea lucrării s-a prezentat un singur solicitant care a și câștigat licitația. În urma finalizării lucrărilor și a celor constatate ulterior a reieșit că lucrarea nu a fost executată conform contractului și nu au fost respectate în totalitate normele tehnice prevăzute în contract. Drept care, primăria a depus atât plângere penală cât și civilă împotriva constructorului, cerându-se daune. Primăria cere să i se plătească o sumă de bani, reprezentând contravaloarea încasărilor a fiecărei zile, în care telecabina nu a funcționat și daune morale pentru prejudiciul de imagine adus municipiului Deva. Alături de acestea s-au cerut măsuri asiguratorii în sumă de zece milioane de lei.  În plângerea penală s-a cerut verificarea situației de fapt, existând suspiciuni că anumite componente folosite în ansamblul telecabinei nu sunt conforme cu normele tehnice și de funcționare, prevăzute. Vineri este termenul în care constructorul s-a angajat să finalizeze remedierea tuturor deficiențelor, iar sâmbătă ar urma ca telecabina să reintre, în sfârșit, în programul normal de funcționare.” a declarat Traian Berbeceanu Administratorul Public al Primăriei Deva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *