De ce ați acceptat acest interviu care sare puțin din tiparele standard din media hunedoreană, cu care ne-am obișnuit de ceva timp?

În primul rând pentru că m-ați invitat și, vă mulțumesc mult, iar în al doilea rând pentru că am încredere în dumneavoastră, cunoscându-vă de mult timp și totodată apreciindu-vă pentru ceea ce ați făcut și faceți în prezent. Nu în ultimul rând, am acceptat pentru a-mi promova imaginea pentru alegerile ce urmează, și pentru a explica oamenilor de ce vreau să candidez și ce pot să fac din poziția de primar al Devei.

Sunteți un om cu principii?

Da, categoric sunt un om cu principii. Consider că a avea principii este un lucru esențial în definirea personalității fiecărui individ. Pentru mine, cinstea, corectitudinea și onestitatea sunt principiile de bază și consider că toți românii ar trebui să le aibă pentru că doar astfel putem construi o țară sănătoasă. Eu nu sunt obișnuit să negociez principiile pe care le am, consider că sunt consecvent. Tot ceea ce reprezintă trecutul meu reprezintă construirea acestor principii.

Sunteți fiul unui important personaj politic al județului. Care este principalul lucru pe care l-ați învățat sau moștenit de la tatăl dumneavoastră, în ceea ce privește politica?

În primul rând, cum spuneam înainte, am moștenit principiile unui om care s-a dovedit a fi unul de caracter, un om care își iubește țara și consider că este foarte important pentru mine că am avut această bază de la tatăl meu, pe care eu, nefiind implicat în politică, am putut să o observ și să o învăț. Chiar dacă anii aceia, anii 2000, au fost dificili nu numai pentru județul Hunedoara, ci pentru întreaga țară, am avut ocazia să învăț cum poți mânui lucrurile pentru ca o comunitate la nivel județean să treacă greul. Toată lumea știe ceea ce el a făcut bun. Aceasta a fost baza mea din care m-am dezvoltat atât pe plan antreprenorial, cât și politic.

Vom avea, la nivel local, o competiție cu sânge pe pereți, metaforic vorbind, sau una blândă, asta în condițiile în care va funcționa alianța PSD – PNL?

E un pic cam dur „cu sânge pe pereți”. Eu știu un singur lucru, îmi pun la bătaie întreaga mea capacitate și ambiție, pentru a demonstra devenilor că orașul în care locuiesc poate să fie și altfel. Deva poate să redevină un oraș înfloritor, o adevărată reședință de județ și nu în ultimul rând unul dintre cele mai atractive orașe din Transilvania. Trebuie să demonstrez acest lucru și în consecință eu îmi văd de drumul meu. Nu mă interesează să atac pe unul sau pe altul, ci mă interesează să nu las netaxate niciuna dintre problemele cu care Deva se confruntă astăzi. Dacă vorbim de „sânge pe pereți” acesta va trebui să apară după alegeri, când va trebui să ne mobilizăm pentru a face lucruri bune pentru oraș. Referitor la alianța de la nivel central dintre PSD și PNL, am avut o discuție cu domnul primar căruia i-am spus că nu mă interesează nicio alianță și că tot ce fac, fac pentru Deva și pentru deveni. Când intru într-o luptă, indiferent că este în zona antreprenorială sau în politică, vreau să câștig. Și voi face tot ce îmi este în putință ca să duc la capăt acest deziderat. Stă, până la urmă, la latitudinea devenilor, dacă hotărăsc să meargă într-o direcție sau alta sau să bată pasul pe loc.

Spun unii prin târg, din cei conectați temeinic la viața politică a urbei, că actualul primar va fi pe acel fotoliu până când vrea Laurențiu Nistor, președintele județean al PSD. Cum comentați? Domnul președinte Nistor este un om cu o notorietate remarcabilă atât la nivelul județului Hunedoara, cât și la nivelul Municipiului Deva. Chiar am discutat cu domnia sa pentru a împrumuta, dacă vreți, din notorietatea pe care o are pentru a o folosi în campanie. Notorietatea mea, în fața dvenilor este un capitol la care trebuie să mai lucrez, cu toate că cei care mă cunosc atât din mediul privat cât și din cel politic și administrativ știu bine capacitățile mele și văd clar direcția pe care doresc să merg de acum încolo. Tot timpul am avut în persoana domnului Nistor un susținător, ca dovadă că am ajuns Secretar de Stat în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și al Turismului. Nu este un lucru pe care mi l-am dorit, dar domnul Președinte mi-a spus, „te duci acolo pentru că tu știi să faci lucruri bune și că trebuie să dovedești asta pentru mai departe”. Și se pare că a avut dreptate în a mă convinge, pentru că rezultatele pe care le am din această poziție sunt apreciate la cele mai înalte niveluri. De data asta, când mi-a spus că trebuie să iau taurul de coarne și să candidez pentru funcția de primar la Deva, dânsul a arătat că nu lasă loc de niciun fel de echivoc. Eu cred că suntem o echipă puternică și acest lucru se va dovedi atât la nivel de județ cât și la nivelul Devei.

V-am adresat întrebarea asta pentru că negocieri politice din campaniile trecute au făcut din funcția de viceprimar al Devei o meserie. Aveți de gând să mergeți pe același drum?

Chiar am avut o discuție bărbătească cu domnul primar și i-am spus clar că eu intru în bătălie doar pentru a câștiga și că indiferent de rezultatul alegerilor pe mine nu mă interesează funcția de viceprimar. Dacă voi câștiga, aș fi onorat să îl am ca viceprimar dar dacă va câștiga dânsul, eu nu voi dori să ocup această funcție. Eu vreau să merg cu lucrurile până la capăt, nu sunt un om care agreează jumătățile de măsură. Poate că lucrurile au stat așa, datorită negocierilor politice, dar cel mai important lucru era să existe o majoritate în consiliul local.

Recent, într-o emisiune televizată, primarul Hunedoarei, Dan Bobouțanu, vă aprecia calitățile, dar spunea că veți ieși primar doar dacă veți merge pe străzile Devei alături de Laurențiu Nistor. Va veni președintele alături de dumneavoastră pe străzile Devei?

Nu pot decât să-i mulțumesc domnului primar, pentru că, împreună cu dânsul, care are mare încredere în mine, am reușit implementarea a multe proiecte la nivelul UAT Hunedoara, acolo unde am găsit deschidere. Au fost proiecte în domeniul turismului și al economiei în care ne-am corelat perfect ceea ce nu pot să spun despre Deva, unde nu am găsit aceeași deschidere la nivelul primăriei.

Da, categoric domnul Laurențiu Nistor va fi prezent, alături de mine, în stradă și îmi va acorda toată atenția și tot sprijinul. Să nu uităm însă că și dânsul este în campanie la nivel județean și va trebui să-și drămuiască timpul pentru a fi prezent și în celelalte localități. Întăresc acest lucru și repet răspicat. Domnul președinte va fi alături de mine, din toate punctele de vedere, pentru că, de data asta avem o șansă reală de a câștiga și primăria Deva alături de multe alte primării noi ale județului.

În concluzie, estimați că, la alegerile din iunie veți lua un procent mai bun, egal, sau mai slab decât partidul din care faceți parte respectiv PSD?

Datorită faptului că nu m-am implicat în PSD totdeauna în prima linie, poate că notorietatea mea are un pic de suferit dar voi munci, în perioada imediat următoare, pentru ca oamenii să mă cunoască, mai bine, să-mi cunoască intențiile și proiectele de viitor pentru Deva. Este un target pentru mine să obțin un scor cel puțin egal cu al partidului, dacă nu chiar unul mai bun, dat fiind că oamenii îl vor cunoaște, în perioada următoare, mai îndeaproape, pe omul Lucian Rus care este gata să preia sarcina de a fi Primarul Devei.

Dacă zeii politicii nu vă vor fi favorabili de data asta, vă veți întoarce la poziția pe care o aveți acum, cea de Secretar de Stat? Și dacă da, aveți în plan sprijin pentru Deva și pentru deveni?

Eu cred doar în Dumnezeu, nu în alți zei, și El mă va ajuta să duc la capăt cu bine acest deziderat. Deocamdată, eu vreau să câștig acum această bătălie și ce va fi după, vom vedea. Activitatea pe care acum o desfășor în minister este foarte amplă și îmi place foarte mult, dar focusarea în aceste momente este să câștig alegerile la Deva. Dacă vorbim de sprijinul acordat Devei, trebuie să știți că eu l-am oferit și până acum, doar că Deva nu a vrut să fie ajutată. Am purtat discuții la nivelul primăriei, de mai multe ori și la nivel de minister, de asemenea, dar, din păcate, nu s-a concretizat nimic Chiar în prima lună a mandatului meu am direcționat o investiție de 150 de milioane de euro către Deva și Craiova dar din păcate, aici la Deva nu a existat deschidere și această investiție s-a pierdut. Dacă voi rămâne mai departe în minister, sprijinul acordat Devei va fi unul necondiționat, pentru că este orașul meu, familia mea, prietenii mei și ar fi de neconceput să nu-mi ajut concetățenii dacă aș avea ocazia. Totul depinde, cum spuneam, de deschiderea pe care o au autoritățile locale față de acest posibil sprijin.

Ce scârțâie în Deva în percepția dumneavoastră?

Haideți să privim obiectiv cu toții. Şi vin aici cu un exemplu: în anii 90, eram student la Sibiu, care la vremea respectivă era un oraș cenușiu și cu prea puține atracții. Veneam la sfârșit de săptămână, împreună cu colegii mei, aici, la Deva, pentru că era un oraș mai tentant, mai frumos și mai destins. Vizitarea cetății pe cărările ei înverzite era ceva extraordinar și simțeam atunci că am cu ce să mă mândresc. Aveam cluburi, aveam terase, se simțea, așa, o atmosferă care respira a tinerețe. Dacă privim acum, vedem ce este Deva și ce găsim în ea. Este o diferență foarte mare dintre ea și orașele reședință de județ din jurul nostru. Orașe relativ mici, dar cu primari gospodari, s-au transformat radical și au devenit adevărate locații turistice. Nu-mi place ce văd și simt acum în Deva, și cred că fiecare cetățean al orașului ar trebui să privească în jur și în funcție de ce vede să hotărască ce face în 9 iunie, la alegeri.

Care va fi primul lucru pe care îl veți schimba, odată instalat în funcția de primar?

Sunt foarte multe lucruri de schimbat și mi-ar fi greu să fac o prioritizare a lor. Cred însă că primul lucru care ar trebui făcut este o discuție cu toți salariații din primărie pentru a vedea împreună ce putem face cu adevărat pentru locuitorii Devei și cum putem schimba lucrurile care nu merg. Mi se pare normal să căutăm punctele slabe și să încercăm eliminarea lor, pentru că, nu-i așa, doar atunci când elimini greșelile, poți performa. A sta pe fotoliu de primar nu ar trebui să însemne altceva decât că ești un om în slujba oamenilor și atât.

Cum vedeți viitorul turismului în Deva și ce-i lipsește Devei să se așeze lângă Sibiu, sau lângă Alba Iulia?

Eu cred că, dacă este să vorbim cu adevărat despre turism, în primul rând este necesar să privim Deva ca făcând parte dintr-un ansamblu județean care se află în vârful ierarhiei județelor cu potențial turistic. Deva are un potențial fantastic, dar trebuie să privim pragmatic. Cetatea a fost închisă doi ani de zile și toți antreprenorii de turism din Deva au avut de suferit în această perioadă. Cred, de exemplu că această cetate alăturată castelului de la Hunedoara într-un mini-turism istoric, ar putea tripla numărul de turiști care ar vizita acest ținut. Devei îi lipsește un concept turistic pe termen mediu și lung și asta nu e bine. Trebuie lucrat mult mai mult în direcția asta, cu profesioniști adevărați care să elaboreze și să implementeze aceste concepte. Cred că motorul dezvoltării economice a Devei este turismul dar nu trebuie neglijată nici componenta economico-industrială în care se pot atrage investiții importante. Deva nu este la locul meritat, alături de Sibiu sau Alba Iulia din cauza celor care au avut în mână frâiele turismului, până acum și care se pare că au mers într-o direcție greșită.

Care sunt principalele argumentele pentru a-i convinge, pe cei care vin la vot, să pună ștampila pe numele dumneavoastră?

Primul argument este dorința mea de a duce Deva acolo unde este locul. Asta este un lucru extrem de important. Familia mea este aici, prietenii mei sunt aici, sufletul îmi este legat pentru totdeauna de Deva și cred că împreună putem face ca Deva să fie un oraș puternic și înfloritor. Tinerețea și experiența mea sunt argumentele importante cu care vin astăzi în fața devenilor și mai este un lucru important. Poate că nu vorbesc în numele celorlalți, dar eu m-am săturat. M-am săturat să văd că Deva nu este pe primul loc având potențialul pe care îl are. Trebuie accesate absolut toate fondurile care pot fi accesate. Niciunul dintre aceste fonduri, fie ele prin PNRR, fonduri europene sau fonduri de la bugetul național, nu trebuie pierdut. Trebuie ca bugetul nostru local să fie doar cofinanțarea la aceste bugete. Numai așa vom putea avea de 7-8 ori mai mulți bani pe care putem să-i investim la Deva și aici putem copia modelul de la Hunedoara, acolo unde banii de la bugetul local reprezintă cofinanțări la majoritatea proiectelor realizate.

Care sunt atuurile pe care considerați că le aveți în această competiție?

Atuurile mele sunt tinerețea, energia și experiența. 24 de ani de antreprenoriat, doi ani și jumătate de experiență în Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, faptul că sunt devean implicat, alături de familia mea direct în viața orașului. Acestea sunt principalele mele atuuri. Dar prioritare sunt sufletul deschis și dorința de a face lucruri bune pentru orașul meu, lucruri care să dureze cât mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *