De ce ați acceptat acest interviu ?

Eu accept orice fel de întrebări și orice fel de interviuri și dacă există un interes pentru deveni este obligația mea să răspund și asta mi se pare ceva normal. Mai mult, mie nu-mi plac interviurile regizate, prefer întrebări reale, nestabilite de dinainte. Cele regizate nici nu sunt de interes pentru oameni.

 

De ce vreți să ajungeți primar cu orice preț ?

 Nu aș putea spune cu orice preț, dar Deva este orașul în care m-am născut, am crescut și orașul în care m-am întors după facultate și țin la el foarte mult. Nu mi se pare normal să stau și să văd cum orașul meu decade și rămâne în urmă față de orașele din jur. Asta îmi provoacă durere și trebuie ca fiecare dintre noi, fie consilier local, fie  primar sau  simplu cetățean implicat, să încercăm fizic să schimbăm lucrurile. Personal, după un mandat în consiliul local, luând contact cu realitatea de acolo, mi se pare firesc să ajung mai departe.

Care ar fi principalul lucru pe care ați vrea să-l schimbați, dacă veți dobândi fotoliul de primar, prioritatea zero, aș spune.

 Nu cred că ar fi o singură prioritate. Sunt foarte multe de schimbat… Primul lucru pe care l-aș face ar fi tocmai să întocmesc o listă de priorități pe care ar trebui să le implementăm. Orice proiect de viitor trebuie să aibe la bază o dezvoltare economică locală, fără de care orașul se depopulează. Există proiecte de suflet dar consider că nu trebuie să fac ce doresc eu ci ceea ce dorește comunitatea. Până la urmă, primarul este un om pe care această comunitate îl alege, îl angajează, îl plătește ca să facă ce este necesar pentru ea.

În opinia dumneavoastră, ce nu este bine în Deva și ați dori să schimbați ?

Așa cum spuneam, sunt multe lucruri care trebuie schimbate. În primul rând, modul de a face administrație ar trebui schimbat. În ultimii ani, observ, de acolo, din Consiliul local, agresivitatea, minciuna care, de fapt, caracterizează administrația locală actuală. Oamenii aceștia nu s-au ținut de cuvânt, din ce au promis, în fața celor care i-au ales și atunci cum să ai încredere în ei, când mint, în repetate rânduri. Deci asta aș schimba. Sinceritatea, în relația cu comunitatea mi se pare esențială.

În acest context buturuga mică poate răsturna carul mare ?  

Vă pot da foarte multe exemple din țară. Dacă, în cazul de față, buturuga mică sunt eu, da, cred că poate răsturna carul mare. Și asta este demonstrabil în alte locuri din țară, în care unii candidați, cărora nu li se dădea nicio șansă, au reușit. În acești ani am participat la mai multe team buildinguri pe care le-au organizat USR-ul și nu numai acolo unde am încercat să acumulez cât mai multă informație. Din experiența colegilor, cu care am vorbit cu aceste prilejuri, pot să spun că, da, este posibil. Mulți porneau în competiție cu șanse minime. Li se spunea că nu poate fi schimbat un primar cu mai multe mandate, nu o să reușească în tentativa lor și iată că totuși au reușit.

De ce nu se ajunge la o soluție privind desemnarea unui candidat comun în coaliția locală din care face parte USR-ul și ce înseamnă în acepțiunea dumneavoastră acel citat celebru Divide et impera”

Dacă ne referim la divide et impera, ne uităm la alegerile trecute, când au fost puși diverși candidați, numai pentru a diviza din opoziție și a dilua voturile celor care ar putea pune probleme administrației în funcție. Și astfel, avem primari care nu sunt performanți. Dacă mergem în oraș și întrebăm oamenii, constatăm că ei nu sunt mulțumiți de conducere, dar, paradoxal, primarul în funcție este reales tocmai datorită acestei divizări. Acești candidați, care aleargă de formă. se numesc iepurași pe care i-am identificat aproape în toate alegerile.  În ceea ce privește situația actuală, în coaliția Dreapta unită, noi am ajuns la un rezultat cu colegii de la PMP, am reușit să ne înțelegem cu ei dar cu Forța Dreptei nu am reușit să ajungem la un consens, deoarece pretențiile lor au fost exagerate. Din moment ce PMP și USR au fiecare câte doi consilieri în actuala administrație, să vină Forța Dreptei să ceară locul doi, ni se pare exagerat. Ca să nu fiu subiectiv, trebuie să vă spun că eu personal nu am participat la aceste negocieri, colegii mei reprezentând interesele partidului. așa cum era de așteptat. 

De ce toate partidele au abandonat lupta pentru revenirea la alegerile din două tururi de scrutin, un atribut al unei democrații solide și sănătoase ?

 Nu toate partidele au abandonat această idee. USR-ul nu a renunțat la formula cu două tururi.

Unde și când a apărut USR-ul, să spună că boicotează alegerile dacă nu vor fi două tururi?  Nu am remarcat nicio acțiune concretă, în acest sens.

Se poate că vehemența trebuia să fie fost mai mare, să se facă mai multe presiuni, dar USR a susținut această formulă, pentru că este un lucru pe care ni-l dorim, un lucru cât se poate de firesc și nu în ultimul rând este esența democrației. Pe canalele de comunicare, așa puține cum sunt și la care avem acces,o să găsiți referiri la această speță, doar că alegerile în două tururi nu reprezintă singura problemă ridicată de USR.

Revin la celelalte partide, de ce au băgat sub preș acest mecanism electoral atât de important?

Nu știu să spun, pentru că nu am urmărit prea mult comunicarea celorlalte partide din opoziție, pentru că, dacă este să ne referim la PSD, PNL și UDMR,  este foarte clar de ce ei nu-și doresc.  Ei vor face tot ce le stă în putință să păstreze sistemul actual, care pe ei îi avantajează, la momentul acesta, ei având cei mai mulți primari în toată țara și astfel să-și mențină puterea. Primarul în funcție, bun, rău cum ar fi el, are un avantaj net, atunci când pleacă în cursa electorală. Și aici intervine notorietatea. Toată lumea știe cine este primarul. Că-l știe de bine, că-l știe de rău, el are notorietate și acesta este principalul avantaj cu care pleacă în cursa electorală.

La ora actuală, cum vedeți USR-ul, partidul din care faceți parte, național și local ?  Coboară, urcă sau se menține pe aceleași poziții, ca acum patru ani ?

 Mi-ar fi greu să spun niște cifre exacte, pentru că nu le am. Părerea mea este că USR-ul urcă încet, la nivel național, înregistrând o creștere continuă și substanțială, ceea ce nu este rău. O creștere bruscă nu este una de substanță. Este adevărat că mai avem foarte multe de învățat, foarte multe de înbunătățit, în partid. La nivel județean nu aș putea să vă spun, pentru că nu am informații despre rezultate din sondaje, ca să știu cum stăm. Nu am nici cea mai mică idee. Sondajele costă foarte mult și noi nu am avut bani să facem sondaje.

Este ca o copie la indigo cu alegerile din 2020, faptul că înainte de acestea și atunci și acum, în USR s-a remarcat un val de demisii și demiteri, la nivel județean și exemplele sunt publice. Brândușan, Cucuruz, Todoni, Micula sunt nume care au părăsit, cu sau fără voia lor, funcții deținute în USR. 

 Da, într-adevăr, seamănă și dacă este să privim în ansamblu, seamănă inclusiv cu problemele de la nivelul alianței. Acum, legat de demisii, acestea sunt demisii din biroul județean, nu din USR, a câtorva membrii. Biroul județean este în continuare funcțional iar eu nu fac parte din acest birou, nu mi-am dorit să fac parte din el, pentru că am vrut să mă concentrez mai mult pe consiliul local decât pe problemele interne ale partidului, care, da, există. Sunt unele păreri diferite dar eu vreau să cred că oamenii care au demisionat din birou, vor rămâne în continuare alături de noi. Fiecare avem nemulțumirile noastre. Pentru mine, singurul partid care nu m-a dezamăgit niciodată este PSD-ul, de la care nu am avut niciodată vreo așteptare.

Cealaltă coaliție, la nivel național, se face, se desface, comasează, având motivație lupta împotriva extremismului, acest bau-bau de care auzim în fiecare zi.  Care este pericolul extremist în România și dacă este, cum se poziționează USR-ul împotriva lui ?  

 Este doar o părere personală. Extremismul acesta a fost creat ca un bau-bau, cum ați spus, tocmai pentru a avantaja partidele de la putere, pentru că în logica asta funcționează lucrurile. Noi suntem așa cum suntem, ba dezamăgiți, ba mințiți, ba manipulați dar varianta care ni se servește este groaznică, sunt extremiștii care vin, urlă, fac scandal, ne vând Rusiei și așa mai departe. Eu cred că sunt și foarte multe exagerări. Eu cred că partidul acesta extremist la care ne referim nu este atât de înspăimântător cum îl creionează PSN și PNL. Ce face USR împotriva extremismului, sunt proiectele concrete. Extremismul în istorie a fost prezent mereu dar niciodată nu a venit cu soluții pe termen lung sau mediu. Noi asta trebuie să facem. Să arătăm că avem soluții, noi venim cu proiecte concrete. Noi oferim electoratului proiecte concrete și nu lozinci sterpe.

Revenind la urbea noastră, aș vrea să vă întreb dacă la Deva, funcția de viceprimar a devenit o meserie sau nu ?

  Amuzantă și bună întrebarea asta. Se pare că da. Uitându-ne în spate la celelalte alegeri vedem că PSD și PNL întotdeauna au făcut o alianță ascunsă. PSD nu a venit niciodată cu un candidat care să pună probleme PNL-ului iar ulterior, după alegeri, candidatul PSD devine automat viceprimar. Rețeta este simplă, ne prefacem că suntem în opoziție iar după alegeri, „pupat piața Independenței”.

Credeți în blaturi ?

Categoric da. PSD și PNL conduc Deva, de atâția ani, doar prin blaturi și cred că asta este evident pentru oricine.

Aveți în calcul formarea unei majorități, la nivelul Consiliului Local ?

Da, acesta este un lucru foarte important. Primarul ales nu poate conduce de unul singur. Consiliul local trebuie să beneficieze de o majoritate, care poate să îi aprobe proiectele primarului, dacă sunt bune, să propună modificarea lor, dacă asta se impune sau să le respingă, dacă ele nu sunt bune, pentru comunitate. Avem nevoie de opoziție, indiferent de cine va conduce primăria.

Legat de activitatea Consiliului local… Curtea de conturi a constat un prejudiciu de 200 000 de lei la Societatea de Transport Local SRL Deva, acolo unde Consiliul Local este acționar. Au existat două invitații ale noii conduceri a societății, pentru a prezenta consilierilor acest raport și surprinzător, nu s-a prezentat niciun consilier. Oare de ce ?

În legătură cu ceea ce s-a întâmplat la societatea de transport, eu cred și se pare că această părere este împărtășită și de ceilalți consilieri… de fapt, în cazul de față, asistăm la una dintre bătăliile dintr-un război politic intern, la care nu am vrut să iau parte. A fost practic un conflict între două tabere din PNL. Nu pot să dau detalii concrete dar modul în care s-au desfășurat lucrurile vorbește de la sine. Faptul că și consilierii PNL au absentat de la acele ședințe, organizate de societate, este încă o dovadă că acel război există. Pur și simplu, eu, personal, nu am dorit să le fac jocul.

Bine dar această posibilă delapidare a fost făcută în mandatul trecut, dar și în acest mandat, în care dumneavoastră sunteți consilier. Vă considerați, într-un fel sau altul, complice la crearea acestui prejudiciu dat fiind calitatea dumneavoastră de acționar în societatea respectivă ?

Nu avem cum să fim complici, din moment ce Consiliul Local nu poate semna contracte sau să încheie diverse contracte cu furnizori. Legat de un presupus prejudiciu, există  autorități competente care să investigheze, să găsească vinovații și să aplice legea. Nu există o imunitate, ca și în parlament, ca să nu se poată cerceta tot ce ține de aspectul penal, fără votul consiliului local. Dacă există cu adevărat un prejudiciu, dacă există ceva ilegal acolo, autoritățile nu se împiedică de votul consilierilor locali.

Dar aceiași consilieri locali, în calitate de acționari, au tot dreptul de a controla și de a cere explicații în legătură cu ceea ce se întâmplă în societatea respectivă și de a supraveghea bunul mers al lucrurilor. Unde a fost acest consiliu local în timpul  în care se derula acest prejudiciu ?

Fosta conducere a societății de transport a fost numită de vechiul consiliu. Abia în 2022 a fost numită o nouă conducere, ulterior descoperirii prejudiciului. Consiliul local este convocat periodic, i se pun proiectele pe masă și votează în consecință. Orice consilier are dreptul să obțină informații, legate de activitatea societății și documente legate de aceasta dar nu poate să facă o cercetare juridică, o cercetare penală. Pentru mine, problema cu această societate de transport este foarte simplă. Dacă acolo s-au comis ilegalități, avem autorități care să cerceteze și să decidă măsurile care se impun. Aici vorbim de probleme din sfera penalului, pe care trebuie să le elucideze organe ale statului și mă refer aici la parchet și la poliție. Nu este atributul consilierilor locali să facă cercetare penală. 

De ce este nevoie de prezență la vot ? Întreb asta, pentru că, după cum merg lucrurile, absenteismul va fi un adversar redutabil al democrației în aceste alegeri ?

 Am spus mereu că oamenii sunt dezamăgiți de politică și există o idee care este oarecum  promovată de actualul partid PCR, adică Partidul Comasat Român, cum îi spunem noi, că nu are rost să votezi, și că toți sunt la fel. Este un lucru care le convine foarte mult. Oamenii sunt demotivați, nu vin la vot, dar activul de partid vine, că așa e sarcina trasată și de fapt, ei hotărăsc soarta comunității locale, a județului și a țării. Deci este greșită ideea asta, că, dacă nu mergi la vot, îl pedepsești pe politician. Nu-l pedepsești deloc. Se bucură dacă nu vii, pentru că vin oamenii lor și votează în locul celorlalți. Dacă se vrea o schimbare, doar prin prezență masivă la vot se poate produce.

Ne oprim aici dar constatând că sunteți un „condamnat” obligat să intre într-o bătălie electorală, peste două luni, ultimul cuvânt aparține totdeauna „condamnatului”. Vă rog, aveți ultimul cuvânt.   

Vreau să transmit electoratului o rugăminte. Să își aloce puțin timp pentru a studia activitatea candidaților, pentru a vedea ce a făcut fiecare. Dacă atunci când ne cumpărăm o mașină, stăm ore întregi să verificăm calitățile ei, consumul, cauciucuri, cai putere, haideți să stăm puțin și să studiem oamenii pe care îi vom alege și care vor decide viitorul nostru în următorii patru ani. Numai așa vom putea alege în cunoștință de cauză. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *