De ce ați acceptat acest interviu?

Din multe motive. În primul rând pentru că ați avut singura inițiativă de genul ăsta, pentru că, acest demers mă ajută mult mai ușor să ajung la oameni și pentru că am ceva de spus alfel decât pe canalele obișnuite de mine.

De când visați să deveniți primar al Devei ?

Dacă îi spunem vis, el nu durează de mult timp. Ideea mea de a candida la primărie a început să se cristalizeze undeva în 2018, atunci când am făcut primul pas în politică. Până atunci nu făcusem niciodată politică . Am decis să candidez pentru această funcție pentru a avea prilejul de a ajunge la un momentdat să pot schimb lucruri în Deva. Deci practic de 6 ani.

De unde atâta încăpățânare și ambiție și perseverență de a deveni primar?

Am urmărit, în timp, de aproape mersul comunittății locale dar și a țării și mi-am dat seama că la Deva lucrurile nu merg bine sau merg într-o direcție greșită. Și nu m-aș fi amestecat în această problemă dacă nu aș fi fost conștient că eu vreau să îmbătrânesc aici și nu în altă parte. Și cum am costatat că drumul pe care a luat-o orașul acesta nu îl va transforma în ceea ce aș vrea eu să fie, acea comunitate pe care o visez pentru Deva, am luat această decizie. Și pentru că lucrurile se degradează accelerat, am ajuns cumva să mă încăpățânez la ideea de a ocupa funcția de primar, de  acolo de unde știu că pot schimba lucruri.  Nu mă interesează funcția în sine ci mecanismul reprezentat de funcție.

Buturuga mică poate răsturna carul mare?

Este obligatoriu să cred în posibilitatea asta. Fără acest crez nu aș fi intrat în luptă. Nu candidez pentru funcția mea ca să prind un post călduț de consilier. Intru în luptă conștient că va trebui să câștig. Și sper că, ajutat de majoritatea devenilor, care sunt  sătui de ceea ce se întâmplă în orașul lor, sunt capabil să câștig

Din punct de vedere politic vedeți alianțele făcute să reziste sau ele sunt doar de conjunctură, până se trece puntea?

Este clar că există și alianțe de conjunctură și alianțe pe termen lung. Prin ceea ce încercăm să construim la Deva, dorim să fie o alianță pe termen lung pentru că este degeaba să intrăm acum în luptă, să câștigăm cât mai multe locuri în consiliul local și probabil funcția de primar și pe urmă să se împrăștie totul și să ne trezim că, după bătălia asta, devenim entități separate care trag fiecare în altă direcție. Deci eu gândesc că această alianță, va dura și după alegeri.

În ce stadiu se află alianța numită Dreapta Unită la nivel județean?

Recent am avut o întâlnire tripartită și personal cred că suntem pe o direcție bună și sper că în foarte scurt timp să se anunțe că, atât  la nivel municipal cât și județean, această alianță funcționează și că ea reprezintă maximizarea șanselor de a câștiga cât mai mult din aceste alegeri.

Urmăriți o poziție socială sau avantaje materiale, ca viitor posibil primar ale Devei ?

Nu urmăresc așa ceva. Nici o poziție socială și nici avantaje materiale, pentru că situația mea materială este una foarte bună. Muncesc în privat de 27 de ani, sunt pe poziții din care am un câștig suficient de bun pentru traiul meu și al familiei mele. Pe mine mă interesează doar poziția din punct de vedere tehnic și aici vorbesc de o altă variantă să putem să controlăm consiliul local chiar dacă nu câștigăm funcția de primar, pentru că, nu-i așa,  consiliul local este cel care conduce orașul, funcția de primar fiind doar o funcție executivă.

Ce vă recomandă pe dumneavoastră personal, în fața alegătorilor și cu ce v-ați făcut remarcat de când aveți intenția de a candida?

Cred că mă recomandă, înainte de orice, experiența mea, acumulată în piața liberă, acolo unde concurența este acerbă, unde trebuie găsite soluții, acolo unde ești obligat să gândești la maxim, orice pas pe care îl faci, să minimalizezi pierderile, să maximizezi câștigul, în urma investițiilor tale, indiferent ce resurse folosești fie că sunt bani sau timp. Și faptul că am condus și conduc echipe mari de oameni, știu ce înseamnă să respecți un angajament sau un contract, pentru că sunt respectat în branșa mea, la nivel național am ajuns să fac un brand din numele meu.

Cred că m-am făcut remarcat, în această perioadă prin acțiunile mele, în a expune problemele orașului și a veni cu soluții concrete pentru că spre deosebire de alții, cred că sunt singurul care am spus, eu aș face așa, nu doar am țipat și am arătat cu degetul și în același timp. M-am opus la foarte multe inițiative ale actualei conduceri, pe care le-am considerat nocive pentu oraș și la investiții care nu-și aveau rostul. Am reușit, chiar dacă în momentul acesta, ca simplu cetățean, fără a deține funcții administrative, prin intermediul unor consilieri locali să depun un proiect de hotărâre care a și fost adoptat. Mă refer la acel program de sterilizare a câinilor fără stăpân și fără pedigree, program care îmi aparține. Eu l-am inițiat iar colegii Tibi Barstan și Marius Manea m-au ajutat să promovez în consiliul local, unde a trecut cu unanimitate de voturi.

Vă considerați un unicat în peisajul politic local ca un atu   care poate să vă propulseze spre fotoliul de primar?

Sincer, chiar dacă, din nou, sună a laudă, DA, mă consider unicat. Și de asta îmi este foarte geru să mă integrez în piesa asta de teatru, numită politică, pentru că eu puteam să-mi văd liniștit de viața mea, fără să o complic și fără să am bătăi de cap. Mai mult de atât, sunt un tip și asta este verificat, de o inteligență suficient de ridicată, care să-mi permită să ocup o astfel de funcție. Sunt un tip care are o experiență față de mulți alții. Dacă ne uităm între politicienii de acum, câți veți găsi care să aibe aproape 30 de ani munciți pe muchie, real și pe urmă să se apuce de politică. Eu nu cred că găsim așa ceva în politica noastră. Și cum v-am mai spus, la mine lipsește miza personală. Asta mă deosebește de ei. Eu dacă nu ies primar, nu am pierdut nimic din ce am avut. Nu-mi pierd nici jobul, nici experiența, nu pierd nimic. Ceilalți, în momentul în care pierd o astfel de bătălie au o mare problemă.

Care este primul lucru pe care vreți să-l schimbați în Deva, să-i zicem prioritatea zero?

Clar, este nevoie de reorganizarea și refuncționalizarea aparatului administrativ. Pentru că orice altceva să meargă, să fie făcut, că e vorba de implementări de  proiecte, de relația cu cetățeanul, este nevoie ca aparatul administrativ să funcționeze onest, cinstit, corect în tot ce însemnă relația cu factori externi. Este vorba despre aparatul administrativ din subordinea primarului și al Consiliului local. 

 De obicei, un candidat promite 100 de lucruri în campanie, dar pe parcursul mandatului, odată câștigat, nu duce la bun sfârșit decât maxim 50%. Din planul 100 de proiecte pentru Deva, pe care l-ați lansat de curând, câte credeți că le veți putea duce până la final?

În primul rând, așa cum am spus în scurta mea descriere sunt un tip care își ține promisiunea și onorează cuvântul dat. Nu am lăsat nimic în urma mea unde să nu fi făcut ceea ce am zis că fac. Când mi-am lansat platforma, am spus că este o platformă ambițioasă, care nu se gândește la 4 ani de mandat. În  toate celelalte programe nu se gândește decât ce se poate face în patru ani de mandat, ca să atragă privirile. Platforma mea e gândită pentru o restructurare dură a orașului, pentru că așa cum am mai explicat Deva s-a blocat și trebuie pregătită pentru următorii 50 de ani. Ea a fost construită acum 100 de ani, după aia acum 50 de ani, a fost remodelată de comuniști dar ea s-a blocat în momentul acesta și nu mai poate să se dezvolte, din contră, ea a intrat într-un trend descendent. Trebuie să o remodelăm. Proiectele pe care le propun eu sunt diferite în timp, sunt proiecte care au nevoie de două mandate, sunt altele care pot fi implementate în primele trei luni de mandat, Am și spus treaba asta. Planul meu este pentru 10-12 ani iar după acești 12 ani, integralitatea planului va garanta că Deva este pregătită pentru viitor.

Odată ajuns primar,  ce atitudine veți adopta în ceea ce privește tehnica comisionului?

Fără discuție, toleranță zero, pentru că eu când aleg să lucrez cu cineva, acum, în piața privată, aleg pe cel cu care știu că ajung la succes. Cer ca partenerul meu, colaboratorul meu să aducă la îndeplinire sarcinile și asta este prioritatea mea. V-am spus că nu m-a interesat niciodată aspectul material și mă va interesa nici în primărie. Voi face tot ce pot ca să stârpesc practica asta, la nivel de tot ce înseamnă administrația locală.

Metaforic vorbind, câte panseluțe veți planta în Deva pentru ca ea să fie frumoasă?

Aaa, nu pot să spun acum. Programele celorlați se referă la formă, nu la fond. Va fi nevoie și de panseluțe cum spuneți pentru că primul impact pe care îl are cetățeanul devean, cât și turistul este aspectul vizual al modului în care se prezintă orașul. Deva ar trebui să  fie un oraș plin de flori, de pomi și  pentru că am ajuns la zonele verzi este obligatoriu să asigurăm acei 26 de metri pătrați pe cap de locuitor.  Asta va fi obligatoriu pentru mine, pentru că este o cerință de minimă decență pentru condițiile unei vieți de calitate. Acum, la Deva avem doar 9 metri pătrați, zonă verde pe cap de locuitor și trebuie să ajungem neapărat la 26. Și nu vorbim de pădurile din jurul Devei ci trebuie să avem în interiorul orașului aceste suprafețe atât de necesare. 

Ce planuri aveți, legat de administrarea cetății Deva și de reintegrarea ei în circuitul turistic devean?

Cetatea ar trebui să reprezinte cel mai de preț bun al nostru. Cetatea trebuie să fie valorificată la întregul ei potențial și asta înseamnă că odată cu terminarea lucrărilor, mai devreme sau mai târziu, va trebui să fie coordonată de o entitate care să se ocupe de administrarea cetății și de punerea ei în valoare. Asta înseamnă că, pe lângă introducerea ei în circuitul turistic județean, trebuie să aibe aplicabilitatea în ceea ce înseamnă mobilarea ei cu evenimente. Avem nevoie de o persoană care să coordoneze o echipă mică dar care să se ocupe strict de administrarea cetății pentru că trebuie să exploatăm la maxim potențialul turistic al acestui monument. Stuțo-cămila asta în care cetatea, parcurile, Aqualand-ul și cu toate celelalte sunt sub o pălărie comună, nu funcționează la parametrii doriți. Cetatea trebui să fie un element separat cu buget propriu și bine administrat.

Punem punct interviului, nu înainte de a transmite un mesaj alegătorilor pentru ai îndemna să iasă la vot.

În 89, oamenii au murit pe străzi, pentru a scăpa de comunism și pentru a scăpa de prezența obligatorie la vot pentru a legitima un singur conducător și același unic partid. Democrația însemna, înainte de toate, vot. Fără vot nu există democrație. Votul vine la pachet cu o mare responsabilitate care practic este singura obligație cetățenească, până la urmă. Oamenii trebuie să decidă ei, pentru ei, nu să renunțe la vot pentru că renunțarea la vot nu schimbă cu absolut nimic situația. Din contră, absenteismul la vot păstreazaă în funcții, persoane pe care oamenii le detestă. Oamenii nu mai merg la vot pentru că s-au săturat de cei aflați în funcții. Neparticiparea la vot riscă să perpetueze aceeași stare de fapt. Așa sunt făcute legile la noi, încât cei aflați în funcții merg și se votează și dacă obțin unu la sută rămân în funcții. Singura armă, pe care o are în mod real cetățeanul, în acest moment, este votul. Până se va ajunge la o altă formă, cu vot de blam, vot în alb sau vot de respingere, ceea ce cred că nu se va întâmpla niciodată, prezența la urne este cea mai eficientă armă pe care o are cetățeanul. Este imposibil ca votantul să nu găsească pe buletinul de vot o persoană care nu joacă în același film cu ceilalți. Vorbim și de niște strategii de vot, pentru că la noi românul votează de obicei pe X ca să nu câștige Y și asta din cauză că avem alegeri într-o singură rundă ceea ce nu este sănătos politic. Votez PNL ca să nu iasă PSD și invers. Așa s-a dus lupta până acum, ori din alianța asta, contra naturii, dispare această presiune. Nu votez PNL ca să nu iasă nici  PSD, pentru că ei sunt împreună acum. Astfel poți să votezi, fără teama că-ți pierzi votul, varianta alternativă. Votezi pe altcineva. 

Deci da, cred că oamenii trebuie să folosească această armă, așa cum cred ei de cuviință, dar să o folosească.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *