O altă instituție publică a picat în plasa primarului orașului Simeria. Este vorba despre Direcția de Sănătate Publică Hunedoara care, în baza hotărârii nelegale de a declara stare de urgență la Simeria, emite și o informare către societate de apă, în acest sens.

 

În data de 31 martie, primarul Simeriei, Iulius Bedea, declara, prin Comitetul Local pentru Situații de Urgență, stare de urgență în localitate din cauza debranșărilor la apă pe motiv de neplată. Hotărârea o transmite autorităților județene și a celor din sănătate.

O zi mai târziu, mai exact de Ziua Păcălelilor, Direcția de Sănătate Publică Hunedoara transmite o adresă către societatea Apa Prod în care enumeră câteva obligații legislative. Adresa este redactată în baza hotărârii primarului Simeriei de a declara stare de urgență. Se pare că nici juriștii acestei instituții publice nu au verificat legalitatea documentului emis de primarul Iulius Bedea, sau nu au fost consultați de către conducerea Direcției. Asta în condițiile în care informarea DSP-ului către societatea de apă este semnată de 5 (!) persoane, în frunte cu directorul instituției.

Informare fără fond

Adresa DSP-ului către Apa Prod S.A. Deva este una generală, care nu are nicio legătură cu sistarea apei din cauza neplății facturilor. O spun chiar angajații Apa Prod.

” În calitate de angajat al SC APA PROD SA DEVA, vă spun că Direcția de Sănătate Publică Hunedoara nu a transmis nici un avertisment către operatorul de apă, a transmis doar o comunicare conform legilor în vigoare, la fel cum DSP HUNEDOARA o face și la alte debranșări, o comunicare identică s-a primit în aceeași zi și pentru Municipiul Hunedoara. SC APA PROD SA DEVA primea astfel de comunicări de la DSP Hunedoara și înainte de pandemie când pentru toate debranșările efectuate, majoritatea pentru neplata îndelungată a facturilor”, scrie Andrei Socaci pe rețeaua de socializare, ca răspuns la fotografia cu documentul emis de DSP, publicată de către Iulius Bedea.

În adresa DSP-ului, redactată în baza Hotărârii prin care a fost declarată stare de urgență în orașul Simeria, este menționată, printre altele, frecvența cu care societatea de apă trebuie să preleveze probe „în cazul în care în sistemul de aprovizionare cu apă sunt intermitențe în distribuție sau întreruperi ocazionale ale apei la consumator” și nu obligativitatea de a reporni robinetul pentru cei cu facturi neplătite.

„Nu a fost vorba despre intermitențe. S-au făcut debranșări pentru neplată”, a declarat directorul Apa Prod, Victor Arion.

Starea de urgență, declarată doar de către Președinte

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a transmis, vineri, autorităților locale din Simeria să reanalizeze hotărârea emisă. Potrivit legii, singurul care poate declara stare de urgență este Președinte României și doar în anumite condiții.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *