Ziua de 7 aprilie a fost declarată Ziua Mondială a Sănătății și este organizată pentru a marca fondarea Organizației Mondiale a Sănătății.

Ziua Mondială a Sănătății abordează în fiecare an câte un subiect de importanță majoră, ce afectează sănătatea globală. În anul 2022, Ziua mondială a Sănătății este dedicată Sănătății Planetei noastre.

OMS estimează că peste 13 milioane de decese în întreaga lume, în fiecare an, se datorează unor cauze de mediu care pot fi evitate. Aceasta include criza climatică, care este cea mai mare amenințare pentru sănătate cu care se confruntă umanitatea. Criza climatică este și o criză de sănătate.

„Peste 90% dintre oameni respiră aer nesănătos rezultat din arderea combustibililor fosili. Evenimentele meteorologice extreme, degradarea terenurilor și deficitul de apă afectează sănătatea întregii populații. Sistemele de producere a alimentelor și băuturilor ultra-procesate și nesănătoase produc efecte pe două planuri (sănătatea oamenilor/ calitatea mediului): conduc la un val de obezitate, influențând numărul îmbolnăvirilor de cancer și bolile de inimă, și produc o treime din emisiile de gaze cu efect de seră. Prin campania „Planeta noastră, sănătatea noastră”, OMS va îndemna guvernele și publicul să împărtășească acțiunile despre pașii pe care îi întreprind pentru a proteja planeta și sănătatea lor și pentru a acorda prioritate bunăstării societăților”, se arată într-un comunicat de presă al Direcției de Sănătate Publică Hunedoara.

Scopul campaniei este acela de informare cu privire la importanța mediului înconjurător pentru sănătatea oamenilor și acțiunile urgente necesare pentru a menține oamenii sănătoși iar planeta mai puțin poluată.

Obiectivul campaniei este creșterea nivelului de informare despre acțiunile urgente necesare pentru a menține planeta și oamenii sănătoși și pentru a promova o mișcare de creare a societăților în care economiile se concentrează asupra sănătăți și bunăstării planetare și umane.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *