Ești antreprenor, ai o firmă sau un PFA?  Parlamentarii PSD hunedoreni Ilie Toma și Viorel Sălan vor să îți mai pună o taxă! Amândoi se numără printre semnatarii proiectului de lege care instituie „taxa de șmecher” pentru Camera de Comerț.

Pollyanna H Hangan, deputat USR Hunedoara

Ai o microîntreprindere? 20 de euro pe an. O întreprindere mică? 50 de euro pe an. Pentru cele mijlocii și mari, taxele vor fi de 75, respectiv 100 de euro pe an. Crezi că dacă ai doar PFA, II sau IF ai scăpat? Nu, și pentru tine va fi o taxă, de 10 euro pe an.

Pentru ce vei plăti această taxă? Pentru „înscrierea obligatorie în Catalogul firmelor, întocmit de Camera de Comerț și Industrie a României” – o entitate privată, care își promovează propriile interese. Firesc, te vei întreba: pentru ce să mai plătesc o astfel de taxă, pentru un asemenea catalog, când toate firmele din România sau alte entități legal constituite sunt, deja, înregistrate la… Registrul Comerțului?

Ei bine, așa vrea să te jecmănească, încă o dată, coaliția PSD – PNL: cu o taxă în plus față de cele pe care ești obligat să le plătești. Și, ca să se asigure că nu scapi, îți vor condiționa depunerea situațiilor financiare la Ministerul Finanțelor de plata acestei taxe.

După ce că tu te zbați să supraviețuiești pe piață, după ce că multe firme pun lacătul pe ușă și angajații lor rămân pe drumuri, după ce, dacă totuși reziști, ai de plătit atât de multe taxe statului, încât te întrebi dacă mai merită să faci afaceri în România, acum mai primești un cadou de la coaliția PSD – PNL: taxa care susține o entitate privată. Dar, ca să nu te sperie prea tare, nu îi vor spune taxă, ci… contribuție. O contribuție obligatorie. La fel ca impozitul. Suma totală estimată pe țară? Vreo 20 de milioane de euro, toate venite de la voi, antreprenorii români.

De la voi, zecile de mii de antreprenori din județul Hunedoara, care fie aveți un SRL mic, mijlociu sau mare, fie o întreprindere familială, individuală sau PFA. De la agricultorii care reușesc cu greu să acceseze fonduri europene și abia își întrețin familia, lucrând zi și noapte să obțină producție și să o vândă. De la producătorii locali care se zbat să reziste pe piață. De la cei care creează locuri de muncă pentru alții, într-un județ din care tot mai mulți pleacă din cauza lipsei de oportunități.

Vouă vi se cere acum să fiți „solidari” cu Camera de Comerț și să le plătiți o contribuție obligatorie ca ei să nu vă ajute cu nimic.