Autoritățile din întreaga țară au organizat, luni, 9 mai 2022, mainifestări pentru sărbătorirea Zilei Independenței Naționale… care ar fi trebuit sărbătorită astăzi, 10 mai. O spune decretul semnat de președintele României, Klaus Iohannis.

La 9 mai 1877 a fost proclamată Independenţa României ca urmare a declanşării Războiului de Independenţă al României, parte a Războiul ruso-turc din anii 1877 – 1878. În fiecare an, la această data, autoritățile organizau diferite manifestări pentru a marca această zi. Numai că, din acest an, sărbătorirea Zilei Independenței ar trebuit să aibă loc în 10 mai.

Decret publicat și… ce dacă

În 1 februarie 2017, un grup de 57 de liberali au depus un proiect prin care ziua de 10 mai devenea oficial Ziua Independenței. Proiectul a fost promulgat de către Klaus Iohannis la data de 8 iulie 2021 și publicat în Monitorul Oficial nr. 681 din 9 iulie 2021.

În municipiul Deva au avut loc, în 9 mai, „ceremonia publică dedicată sărbătoririi Zilei Independenței de Stat a României, Zilei Europei și a Zilei Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial”. Invitația la eveniment a fost transmisă de către reprezentanții Guvernului în teritoriu, respectiv organizatorii manifestărilor. „Doamnelor și domnilor, astăzi se desfășoară, la Deva, ceremonialul dedicat Zilei Independenței de Stat a României”, au spus reprezentanții Prefecturii Hunedoara la începutul manifestărilor.

Ce spune decretul

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

Art. 1. — Ziua de 10 mai va fi sărbătorită în fiecare an ca Ziua Independenței Naționale a României, zi de sărbătoare națională, lucrătoare.

 Art. 2. — (1) Parlamentul, Președintele României, Guvernul, celelalte autorități publice centrale, precum și autoritățile administrației publice locale vor organiza manifestări cultural-artistice, cu ocazia sărbătoririi zilei prevăzute la art. 1.

(2) Fondurile necesare pentru organizarea manifestărilor prilejuite de sărbătorirea zilei de 10 mai pot fi asigurate din bugetele locale sau din bugetele autorităților publice centrale, precum și ale instituțiilor publice, în limita alocațiilor bugetare aprobate.

Art. 3. — La data intrării în vigoare a prezentei legi, Legea nr. 103/2015 pentru declararea zilei de 10 mai ca zi de sărbătoare națională, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 336 din 18 mai 2015, se abrogă.

La grămadă și încă o dată

Autoritățile locale au decis să acorde aceeași importanță celor două momente istorice: Ziua Independenței României și Ziua Europei și să le sărbătorească, în teren, deodată. Totuși, Prefectura Județului Hunedoara a decis să marcheze și separat, doar online, ziua de 10 mai, cu o postare pe Facebook. „Data de 10 mai este o zi cu o deosebită însemnătate pentru națiunea noastră! La această dată au avut loc depunerea jurământului ca domnitor a Principelui Carol I și începutul domniei de 48 de ani (10 mai 1866), proclamarea Independenţei de Stat a României, după o lungă perioadă de ocupație otomană (10 mai 1877), dar și încoronarea Principelui Carol I ca prim rege al noului Regat al României (10 mai 1881). Rolul pe care monarhia l-a avut în construcția statului român modern a fost unul crucial, contribuind la dezvoltarea economică, socială, culturală și militară”, scriu reprezentanții Prefecturii pe Facebook.