„Ca niște melci zăpăciți de căldură, autogunoierele Brai – Cata lasă bale pe asfaltul încins.” A trecut un an de când am publicat aceste rânduri și gunoierul Devei continuă să își bată joc de oraş şi de oameni. Recent, Primăria Municipiului Deva a somat operatorul de salubritate BRAI-CATA să elimine urgent scurgerile din mașinile de gunoi iar Poliția Locală Deva a aplicat operatorului amenzi în valoare totală de 10.000 lei. Cu toate acestea, gunoierul împute străzile orașului cu aceleași mașini ciuruite.

În 2018, Consiliul Județean Hunedoara, prin ADI Deșeuri, a dat serviciul de colectare şi transport a deşeurilor în trei din cele patru zone ale judeţului pe mâna firmei Brai Cata. La sfârşitul lunii iulie 2022, contractul cu gunoierul a fost reziliat… după 4 (PATRU) ani, deşi operatorul de salubritate n-a respectat nici măcar o singură zi obligaţiile asumate prin contractul de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare în Zonele de Colectare 1 Brad, 2 Haţeg şi 3 Centru.

Adresa Primăriei Deva către gunoier

„Având în vedere numărul foarte mare de sesizări pe care Primăria Municipiului Deva  le primește zilnic privind petele de mizerie și scurgerile de deșeuri menajere care provin din mașinile de gunoi, vă solicităm ca în termen de 24 de ore de la primirea prezentei să luați cât mai urgent măsurile care se impun pentru eliminarea acestui disconfort precum și a mirosurilor insuportabile care rămân în urma acestora prin spălarea și dezinfectarea căilor de acces. Străzile pe care s-au identificat scurgeri de levigat sunt Lucian Blaga, Andrei Șaguna, Avram Iancu, Iuliu Maniu, Mihai Eminescu, Nicolae Bălcescu, Horea, Progresului, Mihail Kogălniceanu. În cazul în care nu dați curs solicitării noastre, Primăria Municipiului Deva va spăla și dezinfecta străzile mai sus menționate, urmând să vă încasăm contravaloarea acestor servicii. Semnează:  Primar Nicolae-Florin Oancea  (2 august 2022) 

Ştire de la Poliţia Locală

„Prin prezenta vă aducem la cunoştinţă că poliţiştii locali din cadrul Compartimentului Protecţia Mediului, în urma sesizărilor venite din partea cetățenilor Municipiului Deva, deplasându-se la fața locului, au constatat în repetate rânduri, că din autoutilitara aparținând operatorului de salubritate S.C. Brai-Cata S.R.L. se scurge un lichid urât mirositor în urma ridicării şi transportării gunoiului menajer, poluând mediul, provocând disconfort şi constituind focare de infecţie. În data de 2 august 2022, reprezentanţii Direcţiei Poliţia Locală Deva au aplicat un număr de 5 sancțiuni contravenţionale, în valoare totală de 10.000 lei.

În perioada următoare, poliţiştii locali din cadrul Direcţiei Poliţia Locală Deva vor monitoriza activitatea operatorului de salubritate S.C. Brai-Cata S.R.L. în conformitate cu graficele de activitate ale acestuia, iar în cazul în care vor mai constata săvârşirea unor astfel de fapte, vor aplica sancţiuni contravenţionale conform prevederilor legale”. Semnează: Director executiv Lazăr Gheorghe.

Primăria râneşte după gunoier

Începând cu data de 8 august 2022, primăria Deva a început să spele după gunoierul insalubru. „Primăria Municipiului Deva a finalizat acțiunea de spălare și dezinfectare a străzilor din Deva pentru care au fost primite sesizări de la cetățeni că sunt pline de pete de mizerie și scurgeri de deșeuri menajere (levigat) care provin din mașinile ce ridică gunoiul ale operatorului de salubritate BRAI-CATA. Acțiunea a fost realizată de SC Salubritate SA Deva la solicitarea Primăriei Municipiului Deva. Vom continua acțiunea de spălare și dezinfectare a străzilor din municipiul nostru unde vor fi semnalate astfel de probleme. Devenii merită un oraș curat!”,  transmite Nicolae-Florin Oancea – primarul Devei.

Cine plăteşte mizeriile gunoierului?

La data de 10 august 2022, prefectul județului Călin Petru Marian a convocat o întâlnire de lucru cu factorii implicați în gestionarea serviciilor de salubritate. Discuțiile au avut loc în contextul în care, peste câteva luni, Brai – Cata trebuie să dispară din zonele în care operează.

La întâlnire au participat Dan Stoian, director A.D.I. – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor, Georgeta Barabaș, director al Agenției de Protecția Mediului Hunedoara și Dorel Bretean, comisar șef al Comisariatului Județean Hunedoara al Gărzii Naționale de Mediu, iar din partea Instituției prefectului a fost prezent și subprefectul Lorincz Szell.

„Potrivit situației prezentate de către directorul A.D.I, Dan Stoian, sunt pregătite în detaliu toate etapele legale pentru contractarea prin licitație publică a unor alți prestatori de servicii de salubritate pentru cele trei zone unde activitatea actualului prestator va înceta în urma rezilierii contractelor. De asemenea, directorul A.P.M. Hunedoara, Georgeta Barabaș, a informat participanții la ședința de lucru despre cerințele de mediu prevăzute în legislația în vigoare, pentru astfel de servicii publice. Prefectul Călin Petru Marian, în același timp și președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, a solicitat ca toți pașii efectuați pentru preluarea de către alți operatori a acestor contracte să fie parcurși la timp, în așa fel încât populația să beneficieze de aceste servicii și să nu existe nicio întrerupere în colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere”, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Hunedoara.

Rezilierea contractului cu Brai – Cata nu rezolvă problemele create de gunoier în judeţul Hunedoara. Afacerea, păguboasă pentru judeţul Hunedoara, rămâne în continuare de competenţa DNA. Mai multe informaţii despre acest subiect puteţi citi AICI.