„Probabil va fi cea mai mare învestiţie făcută în România ultimilor 50 de ani”, a anunţat Ahmad Ismail Saleh, preşedintele grupului Mass Group Holding, la prima conferinţă de presă organizată după cumpărarea Termocentralei Mintia.

Iniţiativa organizării unei conferinţe de presă a aparţinut celor de la Mass Group Holding, care au dorit, la doar 10 zile după licitaţie, să clarifice toate detaliile legate de viitorul Termocentralei Mintia. Preşedintele Saleh vrea să se ştie că n-au venit în România să demoleze şi să vândă la fier vechi, ci să construiască. „Până la începerea construirii centralei nu ne vom atinge de niciun imobil. Suntem aici să construim, nu să demolăm. Suntem specializaţi în trei sectoare de activitate, dintre care cel dintâi este producerea de energie. La ora la care vorbim, producem 8.600 de MW şi avem 15 ani de experienţă în domeniu. Ultimul  obiectiv construit este o centrală de 4.600 MW la Bagdad – Irak, ceea ce înseamnă că pentru noi nu va fi o problemă să punem în funcţiune o centrală de 1.200 MW. Din momentul în care începem să implementăm proiectul avem nevoie de 27 de luni pentru punerea în funcţiune a noii centrale, dar înainte de orice trebuie să obţinem autorizaţia de construcire”, a declarat  Ahmad Ismail Saleh, preşedintele grupului Mass Group Holding. Saleh spune că a mai fost în România, imediat după revoluţie, a stat trei ani şi a făcut afaceri în comerţ şi agricultură.

Pretenţiile investitorului

Centrala electrică de la Mintia, deținută de Complexul Energetic Hunedoara, a fost cumpărată, cu 91 milioane euro, de Mass Global Energy Rom, parte a grupului Mass Group Holding, în cadrul unei licitații publice. Noul proprietar spune că, din punctul lor de vedere nu ar fi fost nicio problemă să investească direct prin MGH, dar legislaţia românească i-a determinat să înfiinţeze filiala Mass Global Energy Rom. Arabii au plătit 10 milioane de euro, restul sumei urmând a fi achitată în termen de 120 de zile. „Cumpărătorii ne-au solicitat două lucruri. În primul rând aprobarea din partea Transelectrica privind racordării centralei la reţeaua naţională şi alocarea exclusivă a minimum 1.290 MW, cât avea centrala Mintia şi în trecut, şi un acord de principiu din partea Transgaz că le va aduce conducta necesară producerii de energie electrică pe gaz. În caz contrar, să îşi primească garanţia de participare înapoi. Pe data de 19 august am convocat creditorii care au aprobat aceste modificări  au fost de acord cu aceste modificări. Eu sper să nu se ajungă la situaţia în care va trebui să restituim garanţia de participare”, a explicat Emil Gros, lichidatorul termocentralei.