Am intrat, de câteva zile, urmărind zodiacul chinezesc în anul dragonului de lemn. După cel românesc, am intrat în anul limbii de lemn. Acest an „superelectoral” este anul în care vom auzi tot felul de lozinci rostite într-un limbaj de lemn, implantat în cultura politică românească, de mai bine de 30 de ani. A rămas neschimbat de la Iliescu și Roman, de la Berceanu, Stoica, Flutur sau Ciorbea.

Cum era de așteptat, anul electoral, cel mai fierbinte din istorie, trebuia să debuteze într-un fel și în Hunedoara. Trebuia să existe acea scânteie care să aprindă fitilul bombei. Și iată că scânteia a scăpărat și bomba a explodat. Timpul tatonării, al calmului și al rațiunii a expirat și a început marea păruială. Respectând proverbul „Un nebun aruncă o piatră în baltă și zece sănătoși sar să o scoată”, PSD și PNL se încaieră pe tema pseudo- scandalului de la spitalul din Deva, de care a auzit toată lumea. Iau atitudine, fiecare în felul său, dar păstrînd, în ambele tabere, aceeași limbă de lemn cu care suntem obișnuiți. În timpul ăsta, AUR și-a cumpărat pop corn și bilete în rândul întâi de unde privește satisfăcut valurile pe care le-a produs pe spinarea unei suferinde și a unui medic, amândoi victime ale unui scenariu prost și grotesc. Lupta a început violent. „A șaptea zi de la Scriptură” Prefectura dispune un control la spital. Casa de Asigurări de Sănătate aplică o amendă spitalului. Prefectul condamnă ferm și nu permite încălcarea legilor, pune întrebări și nu este dispus să negocieze valori morale sau legi în vigoare și dă-i cu clasa muncitoare : „Nu putem să tratăm cu superficialitate anumite situații și cu atât mai mult cele care țin de sănătatea oamenilor. Este datoria și, totodată, obligația instituțiilor publice să identifice fiecare aspect al problemelor, să stabilească care este starea de fapt reală și să aplice sancțiuni clare în cazul în care lucrurile nu corespund, fără să încerce să ascundă sau să cosmetizeze vreunul dintre elementele problemei în ansamblul ei” spune prefectul. Consiliul Județean sare ca ars. Portavocea, în persoana administratorului public al județului, persoană umblată politic prin mai multe partide, ia foc și ripostează dur. Care morgă ? S-a stabilit, cu documente clare, că episodul respectiv este doar o fabulație. Nimic nu poate dovedi că spusele pacientei sunt reale. Nici faptic, nici scriptic. Ba mai mult, cutezător din fire, administratorul public neglijează prevederile „legii 487 din iulie 2002, sănătăţii mintale şi a protecţiei persoanelor cu tulburări psihice”. Nefiind medic sau judecător, el se întreabă, încălcând legea, dacă „nu cumva se impune o expertiză psihologică și psihiatrică a persoanei în cauză, referitoare la o parte din afirmații”.
Și meciul continuă. Până acum nimeni nu a punctat. Scorul este nimica la nimica, dar la mijlocul ringului stau cele două victime, pacienta și medicul. Bărbătește ar fi ca cei doi să părăsească ringul, să-și rezolve problemele pe orice cale aleasă.Între corzi ar trebui să rămână PSD și PNL care să lupte până la ultima picătură de sânge, aplaudate sau huiduite, după caz, de către strategii de la AUR, vrednici învățăcei și urmași ai comportamentului politic românesc din ultimii 30 de ani. Ei vor fi adevărații câștigători, dacă, înainte de gongul final, cei doi competitori nu se vor dezmetici și nu vor privi la fel de bărbătește pericolul care îi pândește din tribunele înțesate de ultrași și de drapele în galben-negru pe care flutură liberi lupii dacici.
În marea păruială care tocmai a început vom auzi de toate, amanți și amante, despre tractoriști și gospodine, despre interlopi și extremiști, rugbiști și semidocți, șpăgari și chiulangii, sinecuri și incompetenți, grași și slabi, frumoși și urâți, uteciști bătrâni și piloși nevrednici, de parcă de asta avem nevoie.
Românul s-a săturat de expiratele jigniri și discursuri fără sens. El vrea adevăruri și promisiuni realiste de care, după cum a început campania, va fi cam văduvit. Plictisit de atâtea clișee va întoarce spatele la vot iar rezultatul va fi cel pe care nu-l dorește nimeni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *