Profesorul Ioan Piso a împlinit 80 de ani. La o vârstă la care mulți se gândesc la retragere, spiritul său parcă trăiește o a doua tinerețe. Bătăios și intolerant cu nedreptatea, luptător cu armele pe față pentru salvarea patrimoniului, dascăl de excepție, Ioan Piso este sărbătorit de prieteni, colaboratori și foști studenți, cu o surpriză pe cât de inedită pe atât de onorantă și anume apariția unui volum omagial, intitulat „Studia epigraphica et historica in honorem Ioannis Pisonis”, avându-i ca editori pe Lucrețiu Mihailescu-Bîrliba, Radu Ardevan, Rada Varga, Florian Matei-Popescu și Ovidiu Țentea.
Această carte, spun autorii ei, este dedicată profesorului Ioan Piso, unul dintre cei mai mari epigrafiști și istorici pentru perioada antică, cu ocazia împlinirii a 80 de ani.
Profesorul Piso activează de aproape 60 de ani, publicând corpuri de inscripție majore din Dacia romană, precum și studii importante despre elita, societatea, cultura, economia și religia din Dacia și Imperium Romanum. A câștigat recunoaștere internațională nu numai prin publicații, ci și prin participarea la conferințe și proiecte internaționale, precum și prin burse prestigioase. A condus activitățile științifice ale multor tineri savanți care au primit ulterior recunoaștere internațională. Profesorul Piso s-a implicat activ în viața civică și a fost unul dintre cei mai importanți luptători pentru conservarea patrimoniului cultural din România. Principiile sale morale, hărnicia și calitățile umane au fost unanim apreciate. Volumul cuprinde 40 de studii scrise de savanți din Germania, Franța, Austria, Elveția, Italia, Spania, Ungaria, Israel, Polonia, Bulgaria și România. Temele principale sunt epigrafia, arheologia, istoriografia, luând în considerare noile documente epigrafice și istorice precum și date arheologice recente.
Ioan Piso s-a născut la Petroșani, în 24 august 1944 dedicându-și aproape întreaga activate arheologică cercetările de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, unde activează de mai bine de 50 de ani, după ce anterior cercetase pe șantierele dacice din Munții Orăștiei! Cu alte cuvinte, un hunedorean veritabil.
Cartea, care va fi lansată oficial, în toamnă, la Cluj și la Iași, cuprinde dezbateri istoriografice și noi retrocedări ale documentelor medievale și moderne despre antichitate, semnate de autori de prestigiu.