Încă odată, cuvintele vestitului artist Nicolae Adam și ale reputatei cercetătoare Lucia Apolzan, preluate ulterior de scriitorul Gligor Hașa, cum că Orăștia este „Capitala culturală a județului Hunedoara” s-au confirmat în mod strălucit, zilele trecute în incinta bisericii Evanghelice din cetatea Orăștiei.

A fost sărbătoare la Orăștie, când sute de oameni au umplut până la refuz lăcașul de cult care și-a deschis porțile, în haine noi, pentru a marca împlinirea a 800 de ani de la prima atestare documentară a urbei ce poartă pecetea Paliei, loc plin de semnificații istorice și inspirat ales de autorități pentru lansarea monografiei orăștiene.

Lucrarea nu este una care poate fi citită „din doască în doască”. Ea nu este un roman, ci o veritabilă enciclopedie, la care apelezi atunci când ai nevoie de lămuriri într-o ramură sau alta.

Nu poate fi considerată o simplă carte de istorie, ci una despre istorie, cu accente medicale, pentru că fiecare capitol, fiecare pagină scormonește adânc, asemenea unui chirurg prin măruntaiele burgului. Cele două volume cântăresc împreună 5 kilograme și închid între coperțile lor mai bine de 2000 de pagini. Nu cred că greșim dacă afirmăm că această monografie este una dintre cele mai vaste lucrări apărute în întreg județul, dacă nu cumva cea mai mare. O asemenea lucrare nu putea fi dusă la bun sfârșit de către un singur om. Cei 800 de ani nu puteau fi cercetați, în fiecare dintre domeniile prezente în monografie, de un autor, fie el și un scriitor prolific. Specialiștii au fost cei care au dat substanță acestei monografii. Oameni cu har, profesioniști înzestrați cu ambiție, cu tenacitate și cu răbdare s-au reunit într-o echipă care a dat Orăștiei o distincție, pe deplin meritată, la împlinirea a 800 de ani de la prima sa atestare documentară. Ani buni de muncă asiduă, prin colbul arhivelor, au dat rezultatul care astăzi cadorisește  strălucit ceea ce odinioară se numea „Orașul sașilor”

Istorie, arheologie, urbanism, demografie, viață politică, meșteșuguri și economie, învățământ și cultură, sănătate, viață bisericească, etnografie și folclor, sport și multe alte domenii zugrăvesc fidel o istorie de 8 secole a unui oraș care astăzi parcă arată mai frumos ca oricând.

Și, da, între multitudinea de domenii, detaliate în monografie, nu putea să lipsească presa. Revenind la titulatura de „Capitală culturală a județului Hunedoara”, numărăm publicațiile care au apărut de-a lungul vremii în Orăștie și  nu mică este mirarea când constatăm că numărul aparițiilor editoriale din Orăștie, egalează sau chiar întrece numărul publicațiilor din întreg județul.

Materializează această lucrare, în condiții grafice de excepție, visul, ambiția și realizarea unei administrații locale capabile să reunească cea mai bună echipă de redactare a monografiei. Dascăl dăruit, viceprimarul Ovidu Hendrea, alături de Profesorul Liviu Lazăr, cercetător științific de prim rang, au coordonat strălucit redactarea acestei scrieri monumentale adunând în jurul lor o echipă, pe cât de eterogenă pe atât de eficace și productivă. Angela Cerean, Călin Cornea, Felicia Găliceanu, Marcel Oncu, Livia Magina, Cristian Roman, Daniela Șendroiu, Eugen Turdean și Narcis Terchet au fost cei care au reușit să scoată Orăștia din uitare și să aducă la viață, lucruri neștiute, informații neprețuite și memorabile fapte nemuritoare.  

Primarul Ovidiu Bălan lasă ceva valoros în urmă. Este unul dintre visele sale, devenite realitate, alături de multe altele aducând prospețime pentru posteritate, punând stavilă solidă în calea timpului care se scurge și asta pentru că  această scriere monumentală dă valoare istoriei, iar istoria va da valoare acestei monografii.