Dincolo de faptul că Regele Mihai a fost bunicul meu, am vrut să arăt prin editarea acestei cărți altceva decât viața sa tumultoasă de monarh de elită, singurul șef de stat al României care a stat la masă, de la egal la egal, cu importanți lideri ai lumii, de la Churchil la Hitler, de la Truman la De Gaulle de la Roosvelt la Stalin. Nu asta am avut intenția să punctez în acest album.

Sub egida Rotary Club Iancu de Hunedoara, având ca gazdă Institutul de Inginerie Hunedoara, aseară a avut loc lansarea albumului „Bunicul meu, Regele Mihai”.

Operă de înaltă ținută grafică, rod muncii Alteței sale Principele Nicolae, volumul se constituie într-o lucrare de restituire istorică, necesară prezentului, după cum spunea istoricul Sorin Tincu, în prezentarea sa. Un public, surprinzător de numeros la o lansare de carte, a avut ocazia să asculte discursul Principelui Nicolae, precedat de un scurt istoric al regalității în România, prezentat impecabil de același  Sorin Tincu. director al Castelului Corvinilor.

Vizibil emoționat de importanța momentului, Principele Nicolae a rememorat personalitatea celui care a condus destinele României, din 1940 până în 1947, când a fost detronat de regimul comunist și trimis în exil.

Albumul este unul de suflet, mai apropiat de familie decât de statistici legate de rangul de Rege al României. Laborioasa prezentare a Principelui seamănă cu o suită de amintiri din copilărie, începând cu apariția Regelui, în fața românilor, în Piața Universității, după 45 de ani petrecuți în exil. Sunt trecute în revistă momente trăite împreună de cei doi, povești spuse de bunicul, în care monarhul apare asemenea unui om onest, obișnuit, modest, mai degrabă preocupat de tehnică, de aviație, de automobilism decât de politică.

Totuși, Principele a ținut să remarce atitudinea defensivă și plină de diplomație, a Regelui Mihai, în fața mojiciilor lui Iliescu și a „băieților lui” care l-au expulzat din țară în 1990.

Fără a pomeni nimic despre izolarea la care l-a supus casa regală a României, sau despre motivele acestui gest, cancanuri de palat sau despre viața sa privată, Principele Nicolae a susținut, vădit emoționat, că Mihai este și va rămâne, pentru totdeauna, bunicul său, pe care îl are ca exemplu călăuzitor în viață.

Pentru Hunedoreanul. Info,  Nicolae a declarat că a adus la lumină acest album pentru a-l înfățișa pe Regele Mihai altfel decât monarhul cunoscut de istorie, pentru că, dincolo de rangurile sale, de momentele istorice, cruciale pentru țară, la care a participat activ, a intenționat să le înfățișeze românilor un alt Mihai, acel Mihai din spatele coroanei.