Peste 1.900 de hectare de teren au fost afectate de arderi necontrolate. Pompierii hunedoreni au intervenit la aproape 200 de incendii de vegetație, în întreg județul Hunedoara. Agenția pentru Intervenții în Agricultură ia măsuri pentru a-I încerca pe agricultori să renunțe la această metodă de curățare a terenurilor.

În ultima săptămână, echipajele operative ale subunităților ISU Hunedoara, împreună cu Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență și reprezentanți ai ocoalelor silvice au intervenit la peste 186 de incendii provocate de arderile necontrolate de vegetație uscată. Suprafața totală de teren afectată a depășit 1.900 de hectare.

Potrivit pompierilor hunedoreni, din cauza propagării rapide a acestor incendii, au ars pășuni împădurite, litieră și chiar livezi, în unele cazuri, flăcările cuprinzând locuințe sau anexe.

„Aceste situații critice și îngrijorătoare cu care ne confruntăm de mai multe săptămâni, la nivelul întregii țări, sunt consecințe ale comportamentului cetățenilor care, în pofida semnalelor de alarmă trase de autorități, ignoră orice recomandare în ceea ce privește modul de igienizare a terenurilor”, precizează reprezentanții ISU Hunedoara.

Subvenții tăiate pentru curățare prin incendiere

Agenția pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) precizează că va tăia subvențiile acelor fermieri care aleg să își curețe terenul prin incendiere.

„Nerespectarea de către fermieri a normelor privind ecocondiționalitatea conduce la reducerea plăților sau excluderea de la plată, a uneia sau a mai multor scheme de sprijin, accesate în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulți ani, cu excepția cazurilor de forță majoră sau circumstanțe excepționale care au împiedicat respectarea acestor norme”, se arată într-un comunicat de presă.

În cazul în care fermierul constată că o anumită suprafață a exploatației sale a fost arsă, incendiul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi sancționat, acesta trebuie să întocmească și să prezinte la Centrul local/județean al APIA la care a depus cererea de plată, o copie după sesizarea depusă și înregistrată la poliție, la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență sau, unde este cazul, la Detașamentul de pompieri din cadrul autorităților publice locale.

 

Alina Toader