PREFECTURĂ. Cursuri de limba română pentru refugiați
Refugiații ucraineni aflați în județul Hunedoara pot participa la cursuri de limba română. De asemenea, cei care doresc vor putea să se angajaze în județ.
Informația vine de la Prefectura Hunedoara. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, împreună cu împreună cu alte autorități locale și județene, s-au întâlnit cu refugiații ajunși în Hațeg și le-au prezentat acestora variantele prin care statul roman încearcă să îi ajute. Este vorba despre mai multe femei cu copii, din Odessa, și care sunt cazați în trei locații din orașul Hațeg.
„Posibilitatea de a învăța să comunice în limba română sau faptul că cei mici se pot înscrie la școală sau la grădiniță sunt de mare ajutor pentru familiile din Ucraina aflate în județul nostru”, consideră prefectul Călin Petru Marian.
PRIMĂRIE. Trafic restricționat pe podul din Simeria
Din cauza problemelor la structura și stabilitatea pasajului peste calea ferată, Primăria Simeria a decis restricționarea traficului pe acest pod.
În acest sens, începând cu 1 aprilie 2022 se interzice tranzitarea pasajului CF din strada 1 Decembrie cu autovehicule cu masa maximă autorizată mai mare de 7.5 tone. Accesul în localitate pentru aceste autovehicule se poate face pe ruta ocolitoare: din DN 7 prin localitatea Săulești – str. Pr. Nistor Socaciu – 1 Decembrie și/sau pe str. Biscaria – DJ 700 spre Uroi, în ambele sensuri.
CONSILIU JUDEȚEAN. Dezvoltarea infrastructurii sanitare
Spitalul Județean de Urgență din Deva va fi dotat cu aparatură medical performantă prin intermediul unui proiect derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM).
Proiectul intitulat “Creșterea capacității de gestionare a crizei sanitare COVID-19 în cadrul Spitalului Județean de Urgență Deva” are drept scop
Proiectul este implementat de Consiliul Județean și prevede achiziția de aparatură performantă, echipamente de protecție, materiale sanitare și consumabile. Valoarea totală a proiectului este de 4.305.942,16 lei, fonduri integral nerambursabile.
PRIM AJUTOR. Elevii din Vețel au învățat cum să acorde primul ajutor
Mai mulți elevi ai Școlii Gimnaziale din Vețel au participat la un curs practice de acordare a primului ajutor. Învățătorii acestora au fost paramedicii din cadrul Asociației „Salvital” Hunedoara.
„ Pregătirea practică este deosebit de importantă pentru acordarea corectă a primului ajutor în caz de urgență, până la sosirea unui echipaj medical profesionist”, spun paramedicii Asociației Salvital.
PREFECTURĂ. Atestate pentru angajații „punctelor gastronomice locale”
Participanții la cursul de formare profesională destinat persoanelor care vor înființa „Puncte Gastronomice Locale” au primit diplomele de absolvire. În baza noii calificări, aceștia vor avea dreptul să înființeze și să deservească aceste tipuri de investiții în turismul rural.
Autoritățile locale și județene i-au felicitate pe participanți pentru absolvirea cursului și pentru intențiile lor de a deschide pentru public puncte gastronomice locale ce vor promova întreaga zonă turistică de la poalele Retezatului.
Cursul gratuit s-a desfășurat cu sprijinul Primăriei Sântămăria Orlea și a fost organizat de Agenția Națională a Zonei Montane, prin Centrul Regional de Dezvoltare Montană nr. 4 Hațeg împreună cu Oficiul Regional de Dezvoltare Montană Hunedoara și A.N.S.V.S.A.
LEGISLAȚIE: Concediu medical pentru părinții ai căror copii sunt în izolare sau carantină
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate.
Astfel, părinții pot beneficia de concediu medical atunci când, pentru copilul minor, s-a dispus măsura carantinei sau a izolării. Potrivit actului normativ, indemnizațiile se acordă pe baza certificatului de concediu medical eliberat de medicul curant sau, după caz, de medicul de familie care a luat în evidență şi a monitorizat aceste persoane, pentru o perioadă stabilită în funcție de evoluția bolii și durata monitorizării.
Alina Toader