Cu pași repezi se apropie alegerile. Poate pașii sunt un pic prea repezi pentru cei care nu și-au ascuțit armele de la ultimele alegeri încoace. În județul Hunedoara lucrurile par să fie simple, la o primă privire, doar că între cele două partide, deocamdată, aflate în vârful politicii județene, lupta nu a început decât pe ici, pe colo, sau nu va începe niciodată. Jocul greșeala așteaptă, spune un proverb și cu siguranță va învinge nu neapărat cel mai tare, ci acela care știe să speculeze greșelile celuilalt.

Greșeala liberalilor a fost că au stat în expectativă prea mult. Dacă Laurențiu Nistor își anunța o nouă candidatură acum doi ani, iată că liberalii s-au tot codit în a nominaliza candidatul iar alegerile bat la ușă. Refuzând să învețe că o astfel de nominalizare se face imediat după încheierea alegerilor trecute, liberalii nu au, nici la această oră, un candidat bătut în cuie căreia să-i mai poată crea notorietate. Atât Călin Marian cât și Vetuța Stănescu sunt fără îndoială oameni cu potențial politic solid, dar cu notorietate modestă. Și cum notorietatea nu se câștigă la sâmbrele oilor, la parade, la comemorări sau prin luări de cuvânt, ci prin acțiuni concrete, dure uneori și eficiente, pentru a fi remarcat în ochii alegătorilor, liberalii dau acum din colț în colț.

În schimb, de partea cealaltă a baricadei, Laurențiu Nistor, având alături o echipă care îl susține, stă mult mai bine la acest capitol. Unii vor zâmbi malițios, dar invectivele cu „tractoristu” și cu icoana de la Bejan i-au adus acestuia notorietate greu de egalat. Lumea a aflat, alegătorii s-au împărțit, replicile au curs, dar câștigător al acestor campanii a fost Laurențiu Nistor. Până în acest moment este greu de crezut că cineva îi va pune probleme în a fi reales în fruntea județului. Nu doar diferența de notorietate face ca balanța să se încline către actualul președinte.

PNL Hunedoara are de decontat mai multe polițe scadente în fața alegătorilor.

Exodul unor nume sonore ale politicii liberale locale din interior înspre alte formațiuni politice, sau lăsarea la vatră a unor persoane cu notorietate evidentă, a creat o adevărată hemoragie, greu de lecuit doar prin lozinci la unitate.

Îndoielnica și ezitanta prestație a efemerului locatar de la Cotroceni, care și-a metamorfozat celebra Românie educată în România eșuată a îndepărtat, încet dar sigur, un mare număr de susținători ai PNL.

La fel a fost și neinspirata înlăturare, brutală și nedreaptă, de la catedră, a doi dascăli eminenți ai orașului Paliei care a stârnit un val de nemulțumire, nemaiîntâlnit și neașteptat, chiar în rândul votanților săgeții albastre, nemulțumire care se va regăsi la numărarea voturilor.

Nu în ultimul rând, dar nici în primul, readucerea la matcă a lui Mircia Muntean a turnat benzină peste un foc ce mocnea de mult în PNL Hunedoara, căscând și mai mult prăpastia dintre taberele care sunt evidente și nu de acum.

Una peste alta, adaptând deja prea-cunoscutul slogan „au furat dar au și făcut”, în cazul de față, al PNL Hunedoara, se poate transforma în „nici nu au furat, dar nici nu au făcut nimic pentru a-și crește  notorietatea”.

Dincolo, în tabăra fraților vitregi de coaliție, treaba stă cu totul altfel. Din birourile PSD-ului nu răzbate, în public, zăngănit de arme. Chiar dacă uneori sare sânge pe pereți, la sfârșit se curăță temeinic, se dă cu lavabil și toți ies pe poartă zâmbind a concordie. Proiectele lor, mai puțin reușite, nu puține la număr, sunt mascate de proiecte îndrăznețe, de anvergură, unele moștenite de la înaintașii liberali, care au fost duse la bun sfârșit, înclinând balanța spre plus.  

Lupta se anunță interesantă și va fi plină de surprize. PNL poate depune armele, mai mult sau mai puțin formal, urmând indicațiile de la București, asta în schimbul unui statut de vasal necombatant al PSD-ului. O altă variantă ar fi lupta la baionetă, fiecare pe picioarele lui, cu mijloacele lui, cu riscul unei implozii în PNL, care ar fi nevoit, în următorii patru ani, să o ia de la zero.

A treia și ultima variantă ar fi o magie a conducerii liberale care să scoată din joben un candidat surpriză, pentru că (nu-i așa?) dintre Vetuța Stănescu și Călin Marian, singurul care ar putea pune probleme lui Laurențiu Nistor este Mircea Moloț.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *