Vânzarea termocentralei este îmbâcsită în secretomanie. Avem un cumpărător, înregistrat în Insulele Cayman, care vine din Amman şi un fost director SRI „transferat” din SUA la Amman, ca ambasador în Regatul Haşemit al Iordaniei. Avem promisiunea unor arabi că vor face cea mai mare investiţie în România ultimilor 50 de ani şi un proiect românesc aruncat la gunoi fără nicio explicaţie.
Termocentrala Mintia trebuia să producă energie electrică pe gaz printr-o firmă românească de stat. Afacerea a fost aprobată de Guvern şi Romgaz cheltuise până în vara anului 2019, peste 600.000 de lei pentru întocmirea studiilor de fezabilitate. Valoarea investiției Romgaz era de circa 300 milioane euro, din surse proprii, iar termenul de punere în funcţiune a centralei a fost stabilit pentru trimestrul patru al anului 2023. Proiectul Romgaz a fost dosit fără explicaţii, iar afacerea a fost vândută unor investitori arabi contra sumei de 91 milioane de euro. Firma cu sediul central la Amman promite că va injecta în Sistemul Energetic Naţional curent produs cu gaze naturale cumpărate de la Romgaz. Pentru amatorii de speculaţii mai putem adăuga că Romgazul a fost ejectat din afacere cam în aceeaşi perioadă în care preşedintele Klaus Iohannis emitea un decret privind acreditarea domnului George Cristian Maior (ambasador in SUA şi fost şef SRI, n.red.) în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Haşemit al Iordaniei, cu reședința la Amman.
Mintia trebuia să rămână „în priză”
La finalul anului 2018, Romgaz – cel mai mare producător de gaze naturale din România, companie deţinută de statul român, a comandat în sistemul electronic de achiziţii publice studiul de fezabilitate pentru construirea unei centrale electrice pe gaze, în ciclu combinat, cu o putere instalată de 400-500 MW. În februarie 2019, Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) SA Bucureşti a încasat de la Romgaz suma de 693.000 lei pentru realizarea studiului. Valoarea investiției Romgaz era de circa 300 milioane euro, bani pe care compania se angaja să-i achite din surse proprii.
„Studiul de fezabilitate pentru construcția unei noi unități de producție a energiei electrice pe gaze la Mintia, Hunedoara, a fost aprobat în Guvern, iar ANAF și-a dat acceptul pentru ca terenul necesar construcției să fie scos de sub sechestru (din pricina datoriilor societății Termocentrala Mintia, în insolvență), ceea ce înseamnă că proiectul este deja demarat, au spus surse guvernamentale, pentru Cotidianul („E oficial: România va avea o nouă centrală pe gaze”, 12 august 2019). Lucrările la Centrala de la Mintia urmau să înceapă în primele luni ale anului 2020 şi părea o afacere de succes pentru că „Romgaz are gaze, fiind cel mai mare producător local, iar folosirea acestei resurse crește valoarea adăugată a materiei prime de 2 ori”.
Centrală de importanţă strategică
Proiectul Romgaz era conceput să asigure continuitatea în funcţionare a Centralei de la Mintia, care avea mari dificultăţi în a produce curent pe cărbune. Amplasamentul Centralei este de o importanţă strategică în cadrul Sistemului Energetic Naţional. În ultimii ani, producția de energie electrică a Termocentralei a fost susţinută prin ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind adoptarea unor măsuri pentru siguranţa alimentării cu energie electrică: „Nefuncţionarea grupurilor aparţinând CEH (Mintia – n.r.) ar conduce la creşterea transferului de putere dinspre zona de sud a ţării către zona centrală şi mai departe către nordul şi vestul SEN, influenţând în mod negativ capacitatea transfrontalieră dinspre România spre Ungaria şi, în această situaţie, participarea României la piaţa cuplată pentru capacităţile transfrontaliere, organizată între România, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia, în sensul în care valorile capacităţilor de transfer ale României în direcţia export vor scădea. Astfel, orice defect pe axa respectivă conduce la o scădere şi mai accentuată a capacităţii actuale de schimb transfrontalier“, se arată în Nota de Fundamentare – OUG nr.26/04.04.2018 care decidea achiziţia de servicii de sistem de către Transelectrica de la CEH.
„Au fost plăcut surprinși” că ministrul a pus Mintia pe butuci
Proiectul Romgaz pentru Mintia a fost prins şi în Programul de Guvernare 2021 – 2024, asumat de actuala coaliție PNL-PSD-UDMR, dar a fost îngropat fără nicio explicaţie în 2020. Pe de altă parte, la începutul anului 2021 a apărut pe piaţă parteneriatul dintre Romgaz şi GSP Power pentru realizarea unor centrale electrice pe gaz. Romgaz nu a mai investit la Mintia, dar GSP Power, companie înfiinţată în 2020 și controlată de omul de afaceri constănțean Gabriel Comănescu, și-ar fi manifestat intenția să cumpere termocentrala de lângă Deva.
În februarie 2021, termocentrala a fost oprită şi ulterior a intrat oficial în conservare, conform Adresei Ministerului Energiei nr. 12155/28.04.2021. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, raporta cu mândrie la Bruxelles că a pus Mintia pe butuci. „Sunt foarte bine informați, aveau o listă cu toate capacitățile de producție. Au fost plăcut surprinși când le-am spus că termocentrala de Mintia (parte a CE Hunedoara) e închisă de circa 4 luni pentru că nu mai are autorizație de mediu. Am discutat problema punctuală cu decarbonarea, le-am spus că avem deja un acord de phase-out (renunțare – n.red.) la producția de huilă cu sindicatele de la Hunedoara, că suntem în planul de restructurare la CE Oltenia și că, în funcție de cum avansează, ne-am luat angajamentul ca România să înlocuiască cărbunele, dar avem nevoie de gaz natural” (20 iulie 2021, Romania TV). Tot atunci, ministrul a decis să scoată proiectele Romgaz – GSP Power din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) transmis de România la Bruxelles, „în locul finanțării directe a acestor proiecte punctuale urmând să fie organizată o selecție competitivă de proiecte”. Acestea sunt împrejurările în care a apărut cumpărătorul strategic al termocentralei de la Mintia, o companie cu sediul central în Amman şi înregistrat în Insulele Cayman.
Marcel Bot
(articol publicat şi în Cotidianul Vezi )