Infracţiunea s-a comis în şantierul de descărcare arheologică pentru Culoarul Mureş Nord, şosea aflată în lucrări de modernizare cu fonduri europene nerambursabile. Din primele informaţii reiese că hoţii de patrimoniu ar fi furat un vas antic dintr-un mormânt descoperit de arheologi. Poliţia a deschis un dosar penal pentru furt calificat şi efectuarea oricăror lucrări care pot afecta un sit arheologic

Reabilitarea Culoarului Mureş Nord implică lărgirea carosabilului cu câțiva metri, iar aceste lucrări trebuie precedate de o descărcare de sarcină arheologică. Pe tronsonul dintre Simeria şi Geoagiu, şoseaua şerpuieşte paralel cu râul Mureș dar și cu vestigiile romane de la Cigmău. Potrivit informaţiilor noastre, drumul se suprapune peste vechiul drum roman care, la rândul său, este posibil să se fi suprapus peste alte căi de acces, utilizate de către populația autohtănă din epoca fierului sau chiar din cea a bronzului.  Cercetările arheologice întreprinse de către arheologi din cadrul Muzeului Civilizație Dacice și Romane din Deva au evidențiat astfel de suprapuneri care demonstrează tehnica deosebită a construirii drumurilor romane.

Colectivului de arheologi a scos la iveală, pe același tronson, dovezi ale unor utilități civile, altele decât drumurile. Relativ recenta decimare a poliției de patrimoniu a dat curaj hoților de patrimoniu care cu siguranță „au supravegheat” lucrările arheologilor și au fost foarte atenți la fiecare nouă descoperire. Și cum la un moment dat, lângă carosabilul actual, a ieșit la iveală un mormânt imposibil a fi săpat și cercetat în totalitate într-o singură zi, la adăpostul întunericului, hoții au dat năvală sustrăgând un vas ceramic ce probabil conținea ofrandă adusă celui decedat.

Potrivit informaţiilor  oferite de Inspectoratul Judeţean de Poliţie Hunedora pentru HUNEDOREANUL INFO:

La data de 14 octombrie a.c., Poliția Orașului Simeria a fost sesizată despre faptul că persoane necunoscute, în perioada 08-10 octombrie 2022, au pătruns în zona în care se efectuau săpături arheologice eferente realizării de lucrări de amenajare a drumului județean 107 A (pe raza satului Folt, comuna Rapoltul Mare), de unde ar fi sustras un vas ceramic antic, aflat în zona săpăturilor din situl arheologic. În cauză, polițiştii au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunilor de: efectuarea oricăror lucrări care pot afecta siturile arheologice, în absența certificatului de descărcare de sarcină arheologică și furt calificat și au demarat cercetări în vederea identificării autorilor și a recuperării bunului sustras”.

Vom reveni cu noi amănunte legate de acest nou act de barbarie asupra patrimoniului cultural național.  

    

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *