Deşi fac parte din aceeaşi colaiţie de guvernare, cei doi şefi ai instituţiilor care conduc judeţul Hunedaora sunt într-o permanentă sesiune de „înţepături”. Cum era de aşteptat, L. Nstor şi C.P Marian au poziţii aproape diametral opuse şi în recenta criză a gunoaielor.
Laurenţiu Nistor, preşedintele administraţiei judeţene, încearcă să ne convingă de faptul că CJ Hunedoara e un simplu „pion” în afacerea cu gunoaie din judeţ, pe picor de egalitate cu Bătrâna, pentru că are un singur vot în ADI Deşeuri. (Procedural aşa stau lucrurile, dar în realitate şefii ADI Deşeuri au fost dintotdeauna impuşi de la judeţ.) Mesajul transmis de Nistor prin biroul de presă încearcă să minimalize scandalul provocat de decizia Tribunalului Bucureşti care a amendat ADI Deşeuri cu 1.000.000 lei pentru neregulii la atribuirea contractului de salubrizare în Zona 3.
De partea cealaltă, prefectul Călin Petru Marian lasă să se înţeleagă că situaţia este mult mai gravă decât pare, criza gunoailor riscând să se propage şi în zonele Brad şi Haţeg. Prefectul a solicitat oficial mai multe clarificări de la ADI Deşeuri, sfârşind cu întrebarea: „Din ce fonduri va fi plătită amenda judiciară aplicată de către instanța judecătorească?”
Comunicatul Consiliului Judeţean Huneddoara:
„În ultimele zile, în spațiul public au apărut o serie de articole și luări de poziție referitoare la dosarul aflat pe rolul Tribunalului București și care a vizat contractul pentru serviciile de salubrizare încheiat de Asociația de Dezvoltare Comunitară Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor (ADI SIGD – ADI Deșeuri) Hunedoara și operatorul Supercom SA. Pentru a lămuri unele aspecte ce țin de încheierea și derularea acestui contract, Consiliul Județean Hunedoara vine cu următoarele precizări: Consiliul Județean Hunedoara este membru al ADI SIGD Hunedoara, alături de cele 69 de primării din județ. În Adunarea Generală, fiecare unitate administrativ-teritorială, inclusiv Consiliul Județean Hunedoara, are câte un singur reprezentat desemnat, mandatat să voteze hotărârile supuse aprobării. Cauza a fost judecată în primă instanță, iar decizia comunicată de Tribunalul București va fi atacată cu recurs în termenul prevăzut de lege, conform celor transmise nouă de către reprezentanții ADI Deșeuri Hunedoara. Consiliul Județean Hunedoara nu este parte în acest proces.
ADI Sistemul Integrat al Deșeurilor Hunedoara a dat asigurări că procedura de încredințare directă a serviciului de salubrizare din Zona 3 Centru către operatorul Supercom SA s-a realizat cu respectarea legislației în vigoare. Consiliul Județean Hunedoara este proprietarul Centrului de Management Integrat al Deșeurilor de la Bârcea Mare. Aici funcționează deponeul ecologic, unde sunt aduse în prezent deșeurile colectate din tot județul Hunedoara, precum și o instalație de sortare pentru deșeurile reciclabile și o stație de tratare mecano-biologică a gunoiului. Sistemul de management integrat al deșeurilor, dezvoltat la nivel județean, s-a realizat, într-adevăr, în urma unui proiect aprobat de Comisia Europeană și implementat de Consiliul Județean Hunedoara, cu ajutorul fondurilor europene nerambursabile. Construirea depozitului ecologic și a facilităților din teritoriu a venit ca urmare a obligativității închiderii gropilor de gunoi neconforme care funcționau la nivelul, orașelor, conform cerințelor Uniunii Europene. Acesta a fost printre primele proiecte de acest tip derulate la nivel național, iar de gestionarea întregului sistem răspunde, astăzi, ADI Deșeuri.
Consiliul Județean Hunedoara urmărește situația creată în urma acestei prime decizii a instanței. Instituția, ca și inițiatoare a acestui proiect de anvergură, își dorește ca locuitorii județului să beneficieze, în continuare, de servicii de salubrizare fără sincope”, transmite Biroul de presă al Consiliului Județean Hunedoara.
Comunicatul prefectului Călin Petru Marian:
„Situația generată de procedura de achiziție publică derulată de ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Hunedoara, finalizată cu încheierea Contractului LOT3 nr. 44/10.10.2022, trebuie gestionată cu prudență și prin strânsa cooperare a autorităților publice.
Este deja un fapt cunoscut că magistrații Tribunalului București au decis admiterea în parte a contestației făcute de către societatea Brai-Cata, în urma deciziei ADI Deșeuri de atribuire a contractului pentru salubrizarea Zonei 3 către operatorul Supercom, sancțiunile alternative stabilind că prezentul contract va avea termen de execuție până în luna mai a acestui an și nu în luna octombrie, cum era inițial prevăzut. Chiar dacă recursul este posibil, atrag atenția tuturor factorilor direct implicați că este imperativ să se acorde o atenție sporită asupra respectării legislației în vigoare, mai ales în contextul rezilierii contractelor Zonelor de colectare 1 și 2 (Brad și Hațeg) cu vechiul operator, reziliere ce va avea loc la data de 21 ianuarie 2023. Precedentul creat nu trebuie să se repete și în viitorul apropiat, iar de aceea, în calitate de prefect al județului Hunedoara, am înaintat astăzi o solicitare de informații către ADI – Sistemul Integrat de Gestionare a Deșeurilor județul Hunedoara, pentru a clarifica această situație care impactează negativ comunitățile hunedorene. Am solicitat să fie comunicate următoarele informații de interes public:
Care sunt consecințele juridice ale hotărârii Tribunalului Municipiului București asupra derulării contractului, mai ales asupra asigurării continuității funcționării serviciului de salubrizare în UAT-urile care fac parte din Zona de colectare 3 CENTRU, precum și care sunt măsurile luate pentru punerea în aplicare a hotărârii de reducere a termenului de execuție al contractului la data de 1 mai 2023?; Care sunt măsurile întreprinse pentru asigurarea continuității prestării serviciilor de salubrizare în UAT-urile din Zona de colectare 1 și 2 (Brad și Hațeg)?; Care este stadiul demersurilor și procedurilor pentru „licitația mare”, respectiv pentru atribuirea gestiunii serviciilor publice de salubrizare în UAT-urile din cele 3 zone de colectare precizate anterior?; Din ce fonduri va fi plătită amenda judiciară aplicată de către instanța judecătorească?”, transmite Biroul de relații cu mass-media.