Hunedoara este un veritabil tărâm de poveste. Palidele încercări de promovare a județului, la târguri inutile și costisitoare, cu pliante stângace și explicații deloc menite să atragă, nu sunt însă în favoarea celui mai frumos și mai spectaculos județ al României.

Cosmin Nicula dedică tatălui său o carte, sau un album, sau, mai aproape de adevăr, o scriptură a Județului Hunedoara. Publicată la editura Monitorul Oficial, cartea își plimbă cititorul într-un mod  fabulos, pe cărările pline de nestemate, ale Hunedoarei. Fotografii de o calitate excepțională, artistică și documentară deopotrivă, explicații concise și lipsite de ifose gratuite, te stârnesc să cauți, la fața locului, ceea ce poți admira, în cele peste 300 de pagini.

Cosmin Nicula te poartă de mână în 30 de locuri ale județului Hunedoara. Îți arată și îți explică de ce Hunedoara este un tărâm binecuvântat. Te poartă prin peșteri spectaculoase și prin schituri de poveste, prin fața cascadelor și prin săli de muzeu, prin lumea fascinantă a dacilor și a romanilor, prin Panteonul moților de la Țebea și prin încremenitul sat de marmură, pierdut prin Pădurenime. Îți arată blânzii dar impozanții zimbrii și te urcă pe dealuri și poduri vestite. Îți conduce pașii prin parcuri unice în România, și prin cetățile medievale ale Hunedoarei, printre fascinantele lacuri glaciare, prin ancestralele altare ale bisericilor de piatră și prin fața vitrinelor strălucitoare ale unui muzeu plin de aur.

Atunci când închizi coperțile albumului, pleci să visezi de ce acest tărâm este binecuvântat și te întrebi de ce te-ai îndrăgostit subit de ceea ce era în fața ta, de atâta timp dar tu nu vedeai, cu ochii larg deschiși.

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop grăia că: „Alminteri, țara ne ține pe toți, fiindcă toți suntem țara. Ea cere și tributuri (de muncă onestă, mai întâi), dar și critici necruțătoare, spre a putea exista. Cu două condiții: tributurile să nu ne secătuiască de tot și criticile să nu ne ucidă speranța colectivă. Iar speranța majorității românilor trebuie să fie România, o Românie mai bună”

Parafrazând cuvintele distinsului cărturar, spunem fără exagerare că prin venele  autorului curge sânge de hunedorean, că el, da!, este de acum Hunedoara iar tributul adus de Cosmin Nicula, tribut care nu l-a secătuit, face Hunedoara mai frumoasă și mai bună.

L-am întrebat ce resorturi l-au îndemnat la a da viață unei astfel de lucrări.  „Pentru că viața mea este indisolubil legată de Hunedoara și sper ca după ce veți răsfoi această carte veți ști să priviți altfel și să iubiți acest tărâm neasemuit de frumos” a răspuns fără ezitare autorul.

Coperțile cărții nu sunt însă destul de generoase cu Hunedoara. Oricât de impunătoare sunt ele, se dovedesc a fi prea mici, la câte minuni are în dotare acest adevărat paradis al României. Autorul ne promite să revină, până în primăvara lui 2024, cu încă două volume, care să cuprindă tot ce poate vizita un turist, timp de o lună întreagă, zi de zi, fără să se plictisească.

La desăvârșirea demersului lui Cosmin Nicula, vom fi cu adevărat bogați, pentru că adevărata bogăție nu este cea culeasă din aurul dacilor, ci din nestematele acestui măreț tărâm binecuvântat de Dumnezeu.

Cărți precum cea a lui Cosmin Nicula ne reamintesc faptul că avem datoria, noi toți, să transmitem copiilor și nepoților noștri lecția mândriei de a fi român”

Lucian Romașcanu, Ministrul culturii în prefața cărții. 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *