Clădirile fabricii arată de parcă au fost paraşutate la Orăştie direct de pe frontul din Ucraina. Uzina Mecanică face parte din  Industria de Armament a României, dar nu produce nici măcar pistoale cu apă. În schimb, „armurierii” din Orăştie s-au reprofilat pe bişniţă cu energie electrică. UM Orăştie distribuie curent fără licenţă pentru 20 de firme cu 10 la sută adaos comercial. Cine nu plăteşte zeciuiala este executat fără somaţie (à la guerre… comme à la guerre).

În ultimii 20 de ani, Uzina Mecanică Orăştie a tot vândut din halele de producţie, astfel că la această oră pe platforma fabricii de armament sunt 20 de societăţi comerciale. Prin contractele de vânzare – cumpărare, Uzina s-a obligat să asigure noilor proprietari utilităţile: apă, canal, gaz şi energie electrică. „La numai două luni de la cumpărarea activului, noi nu am mai beneficiat de apă furnizată de UM Orăștie SA, sub motivul că au conductele vechi, nu le mai pot întreține și au mari pierderi de apă pe rețea. În acest context, am fost obligat să-mi construiesc propria reţea  cu costuri proprii pentru a-mi desfășura activitatea. La fel s-a întâmplat şi cu gazul. Imediat după cumpărarea halei, în 2005, am fost nevoit să cheltuiesc aproape jumătate de miliard de lei vechi pentru a mă branşa la reţeaua de gaz a oraşului”, spune Silviu Oproescu, administratorul firmei Nena Com SRL.  

Taxa de şmecher

De câţiva ani, şefii UM Orăştie au început să vămuiască firmele de pe platformă la re-facturarea curentului electric, adăugând un comision de 10 la sută. Bişniţă în toată regula, având în vedere faptul că Uzina nu are ca obiect de activitate distribuirea de energie electrică, nici licenţă să presteze astfel de servicii, iar intervenţiile la reţea în caz de avarie sunt facturate separat „clienţilor” de pe platformă. Mai mult, muşterii Uzinei sunt obligaţi să achite factura de curent în termen de 5 (cinci) zile, deşi niciun furnizor de energie nu impune condiţii atât de draconice. În 2021, Oproescu a vrut să-şi negocieze contractul la energie electrică, dar directorul UMO a refuzat dialogul şi l-a executat fără preaviz. Firma Nena Com a rămas fără curent şi în imposibilitatea de a-şi onora comenzile. „Acest mod de lucru la UM Orăștie SA bazat pe minciună, dezinformarea partenerilor, crearea de situații care conduc la nerealizări și pierderi pentru societățile partenere care au cumpărat active de la UM Orăștie SA, au fost posibile prin numirea  la conducerea unității în unele cazuri, a unor persoane care prin experiență și expertiză  pe care o acumulaseră nu aveau nici o legătură cu specificul și profilul Uzinei Mecanice Orăștie SA”, spune Oproescu.

Logică de securist arogant

Ovidiu Vlad, directorul UMO, susţine că el nu este obligat să negocieze. „Le-am transmis contractul la semnat, dar cei de la Nena l-au semnat cu obiecţiuni. Din punctul meu de vedere, asta înseamnă că dânşii nu mai au contract cu noi şi fără contract nu le putem furniza curent”, ne explică Vlad. Directorul are o întreagă filozofie în legătură cu preavizul la deconectare. „Dacă vă prinde Poliţia Rutieră la volan cu permisul expirat, ce se întâmplă? Negociază cu dumneavoastră? Nu! Vi-l ia pe loc.  Aşa e şi aici. Dacă nu-i convine, n-are decât să-şi tragă curent din altă parte”,  ne-a declarat şeful fabricii de armament.

Rotativa politruciilor

Uzina de la Orăştie înregistrează pierderi de milioane, dar directorii numiţi politic încasează  lefuri de peste 2.000 de euro pe lună.  Firma are datorii de peste 300 de milioane de lei şi beneficiază de subvenţii de la bugetul de stat printr-o lege specială (232/ 2016) pentru a rămâne activă în caz că va fi nevoie vreodată să producă din nou armament. Salariul directorului Ovidiu Vlad (secretar general PNL Hunedoara) este de peste 10.000 lei „în mână” pe lună. (Ca director în propria firmă, liberalul s-a auto-evaluat la un salariu de 3.700 de lei.) Anul trecut, directorul-liberal şi-a plătit din conturile UMO, pe lângă salariu, suma de 106.821 lei, bani câştigaţi în instanţă. Vlad s-a judecat cu UM Orăştie pe motiv că Guvernul Ponta (PSD) l-a demis „pentru motive nejustificate”, înainte să i se termine vechiul mandat. La vremea respectivă, pesediştii i-au cerut lui Ovidiu Vlad să facă un pas în spate şi să rămână director economic, dar liberalul a refuzat şi a dat uzina în judecată. În 2020, odată cu revenirea la putere a PNL, Ovidiu Vlad a primit un nou mandat de director general al Uzinei, în timp ce pesediştii care conduseseră fabrica în guvernarea PSD au fost traşi pe linie moartă. Procesul liberalului Ovidiu Vlad cu Uzina Mecanică Orăştie s-a încheiat în 3 noiembrie 2021. Mai bine de un an, Vlad a fost în ambele părţi ale litigiului: reclamant (pe persoană fizică) şi pârât (ca director general la UMO) în proces.

De pe pagina de Facebook a Uzinei Mecanice Orăştie

Liniștea noastră și a copiilor noștri depinde de puterea de a ne apăra și de a le oferi lor siguranța necesară. Uzina Mecanică Orăștie, parte a industriei de apărare, are menirea de a răspunde “prezent” la noile provocări în aceste vremuri dificile pe care le trăim. Sunt interesat de noile tehnologii care dezvoltă această industrie devenită de prim rang. Am participat astăzi la Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022, un eveniment ce are loc o dată la fiecare doi ani și care acum a ajuns la ediția numărul 8. Evenimentul are loc pe platforma Romaero Băneasa. Cele mai moderne tancuri, drone de atac și mașinării de luptă, unele folosite chiar pe frontul din Ucraina, sunt expuse aici de producători din peste 30 de țări care în aceste zile își prezintă cele mai bune arme la Bucureşti”

Ovidiu Vlad, director general UM Orăştie 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *