„România este un izvor nesecat de legende, basme și povești. Din păcate, în ultimele decenii, poveștile și basmele au fost neglijate aproape în totalitate, iar generațiile tinere se orientează spre mituri, eroi și legende care aparțin altor culturi. Vedem din ce în ce mai des că filmele bazate pe legende precum «Stăpânul Inelelor», «Harry Potter», «Războiul Stelelor» sau «Urzeala tronurilor» etc, sunt foarte vizionate și apreciate de publicul român și m-am gândit că ar fi timpul să le oferim un film inspirat din legendele și miturile autohtone”. Astfel își justifică demersul Andrei Chiriac, regizor român realizator al filmului Egregora a cărui premieră va avea loc sâmbătă 24 septembrie la Castelul Corvinilor.

Filmul, prevăzut a avea 30 de episoade. urmărește călătoria a nouă orfani care pornesc într-o aventură spectaculoasă, cu scopul de a găsi comoara pierdută a regelui Decebal. Pe acest „drum” al provocărilor, spectatorul va întâlni tot felul de personaje: mentori, inamici și șarlatani. Unul dintre personajele care va apărea în film va fi chiar celebrul domnitor Vlad Țepeș. Scopul realizatorului este ca la finalul călătoriei, cu toți să înțeleagă viața așa cum e, cu frumusețile și tristețile ei. Acțiunea este inspirată din istoria, miturile și legendele dacilor, transmise românilor peste generații.

Printre picăturile pregătirii pentru premiera de la Castelul Corvinilor l-am abordat pe regizorul, scenaristul și actorul Andrei Chiriac care, în exclusivitate pentru Hunedoreanul Info, s-a destăinuit plin de amabilitate.

De unde și până unde acest nume Egregora ?

Andrei Chiriac: Egregora este o ființă psihică emanată din conștiința colectivă… atunci când trei sau mai multe persoane se adună în jurul unei idei, sau credințe, gândurile lor creează această entitate. Mi-am permis să romanțez un pic termenul (egregora) pentru a aduce în actualitatea românească și nu numai, sacrul feminin… spunând în film că nu putem găsi comoara pierdută doar atunci când cele două energii, cea masculină și cea feminină sunt perfect echilibrate.

Care au fost sursele tale de inspirație?

Andrei Chiriac: Sursele de inspirație au fost foarte multe… călătoria noastră începând acum 15 ani, în sanctuarul sacru al Sarmizegetusei Regia, unde am cunoscut câțiva oameni de ispravă, care mi-au povestit câteva dintre legendele strămoșilor noștri, dacii, despre comoară marelui rege Decebal și despre întâmplările ciudate ale locului.

 

Cum au decurs filmările? Există pe afișul Egregorei nume sonore ale cinematografiei românești?

Andrei Chiriac: Filmările au decurs foarte bine, mă bucur să vă pot spune, fără a enumeră, că ele au fost făcute, în mare parte, în cele mai frumoase locuri din România, care au devenit platou de filmare pentru trilogia “Egregora: Comoară pierdută”. Pentru cei ce vor viziona acest film va fi, sper, o bucurie întâlnirea cu doamna scenei românești, Maia Morgenstern, cu Ștefan Velniciuc, cu Ramona Bădescu sau cu Dimitrii Bogomaz. De asemenea producția este onorată de Ioana Abur și Gelu Nițu și mulți alții.

Care este mesajul pe care vrei să-l transmiți prin difuzarea unui astfel de film?

Andrei Chiriac: Doresc să împărtășesc tuturor din experiențele mele, din călătoriile mele, filmul fiind că o spovedanie… ce vă va aduce aminte că locuim într-o țară superbă, cu tradiții extraordinare, cu o istorie de mii de ani și că acesta țară, acest templu, trebuie onorat așa cum  se cuvine.

Unde și când vom putea vedea prima serie?

Andrei Chiriac: Deocamdată ne bucurăm de vizionarea primului episod… încă nu am nici un contract cu nici o televiziune din România… deci călătoria continuă. Pentru moment suntem bucuroși să vă invităm să deveniți parte din călătoria noastră de a găsi comoară pentru că numai împreună putem intra în acest “loc sacru și sfânt” și numai împreună, ca frații, putem recâștiga ceea ce s-a pierdut: Egregora.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *