Mihail Neamțu şi Adrian Papahagi au susţinut o conferinţă cu tema „Geneză și Înviere. Cum citim Biblia astăzi”. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 15 octombrie, la Haţeg. „Am revăzut prieteni dragi, am cunoscut oameni fascinanți, am avut în două seri și o dimineață audiențe ce însumează peste o mie de oameni, am semnat sute de autografe pe cărți recente”, scrie Adrian Papahagi, cu referire şi la conferinţa de la Timişoara.
„Vă spun doar despre omul care m-a impresionat cel mai tare: A. de la Hațeg. Primul din 9 copii crescuți într-o singură cameră, familie evanghelică, oameni credincioși și săraci lipiți pământului. Toți copiii învățați de mici cu munca. Emigrat ilegal în Italia la 18 ani, muncind pe unde apuca, brutalizat de poliție. La 20 de ani emigrează în Canada alături de alți șase români, ascunși într-un container, printre sticle de vin (de care nu se ating, penticostali fiind): 17 zile de la Livorno la Halifax, sub 45 de grade, care se simt 60 sub tabla containerului, cu puține rezerve de apă, ajuns în Canada la limita supraviețuirii. Acolo, nu stă pe ajutoare, ci muncește pe rupte. În cei 20 de ani petrecuți în Canada, ajunge întreprinzător (constructor) de succes. Cumpără pământ în Hațegul natal. Azi, milionar, lucrează peste 100 hectare, unul din marii exportatori de grâu ai județului Hunedoara.
Nu sunt mulți ca el, dar există nenumărați oameni de o vrednicie și o hărnicie incredibile. Am cunoscut o doamnă care are mii de oi și exportă masiv în străinătate; un cuplu de tineri ciocolatieri care au deja mai multe magazine în Timișoara și plănuiesc să se extindă spectaculos; patronul unei firme imense de papetărie, care a construit o biserică hi-tech cum n-am mai văzut; creatorul unei faimoase case de modă bucureștene, talentat foc și creștin înfocat. Am întâlnit avocați de top la Londra și Bruxelles, în SUA și România. Am fost abordat de sute de tineri minunați, cuviincioși, credincioși, însetați de cultură. Tineri pe care nu-i mai văzusem de 3-4 ani mi-au prezentat copilașii.
Există o Românie tăcută, harnică, decentă, prosperă, care vrea și spitale și biserici, și restaurante și magazine, și firme și școli – și nu așteaptă să i le facă nimeni, ci le construiește singură, cu bani privați.
Adrian Papahagi (sursa Facebook)